Tam gdzie rosną grzyby

0

Tam-gdzie-rosną-grzyby_A

Wprawdzie od premiery tytułowego filmu minęły prawie dwa lata, ale ze względu na fakt, iż był wyświetlany wyłącznie w kinach studyjnych i tym samym nie trafił do szerszej publiczności uznałem, że warto go przypomnieć.

„Tam gdzie rosną grzyby” to historia Reginy i Luciena, małżeństwa zdolnych kucharzy, którzy chcąc oderwać się od mainstreamu utrzymują się ze zbierania grzybów i bezpośredniego ich dostarczania do nowojorskich restauracji. Poza sezonem podejmują dorywcze prace jako pomocnicy szefów kuchni. Takie życie z jednej strony daje wolność, z drugiej brak stabilności, szczególnie finansowej. To sprawia, że bohaterowie stają w krytycznym punkcie dla ich relacji. Lucien chce wyjechać w kierunku równika by zbierać grzyby w Ameryce Południowej i w innych zakątkach USA. Regina skłania się ku stabilności, stałej pracy, rozwoju jako szef kuchni.

Oglądając film ma się nieodparte wrażenie, że jest to reportaż, nie fikcja. Kamera subtelnie i delikatnie towarzyszy bohaterom pokazując ich ze swoistym dystansem. Historia pozornie toczy się powoli, jednak w tym spokoju jest dużo emocji. Kuchnia jest językiem bohaterów, jak i miejscem, w którym odbywa się ich dialog. Jest ona jednocześnie tłem i motywem przewodnim.

„Tam gdzie rosną grzyby” to opowieść o relacji, o podejmowaniu decyzji i dokonywania wyborów, o świecie kuchni od kuchni. Film stawia też pytania, czy nie zważając na okoliczności trwać przy ideałach, czy dostosowywać się do rzeczywistości, która niejednokrotnie jest cyniczna i bezwzględna. To slow food i slow life zarazem.

Tam, gdzie rosną grzyby, tyt. ang. Now, Forager, Dramat, 2012, USA/Polska, 93 min