Najczekoladowsze ciasto czekoladowe z chili i lodami truskawkowymi

5

Meksykańskie ciasto czekoladowe

Niektórzy twierdzą, że Ameryka Południowa to stolica czekolady i basta. Ja, po zjedzeniu ciasta czekoladowego wg meksykańskiej tradycji zdecydowanie się z tym zgadzam.

Ciast czekoladowych jest do wyboru mnóstwo. Niektóre naprawdę zaskakujące i pyszne (i na pewno o niejednym jeszcze napiszemy). Ale to konkretne, rodem z Meksyku, naprawdę zrywa deski z podłogi! Jest bardzo miękkie, wręcz się rozpływa i całkowicie urzeka smakiem, aksamitnie czekoladowe, podawane na ciepło aż się prosi zimny dodatek lodów. Więc zrobiłem własne lody z mrożonych truskawek. Oczywiście nie byłbym sobą, bez dodania chili do czekolady. To działa! 🙂

Zaczynajmy czym prędzej, bo mi się palce plączą na samo wspomnienie tego smaku, a ciasto już zjedzone 😉

Najczekoladowsze ciasto czekoladowe z chili i lodami truskawkowymi
Autor: 
Typ Dania: ciasto
Kuchnia: meksykańska
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
 
Jest bardzo miękkie, wręcz się rozpływa i całkowicie urzeka smakiem, aksamitnie czekoladowe. Podawane na ciepło, aż się prosi zimny dodatek lodów.
Składniki
  • 200 g mrożonych truskawek Hortex
  • 250 ml wody
  • 65 g kakao ciemnego
  • 100 g masła
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 350 g cukru
  • 3 jajka
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180 g kwaśnej śmietany 18%
  • ¼ łyżeczki chili
Przygotowanie
  1. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem, dno wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Mrożone truskawki wsypać do miski i wstawić do lodówki, żeby troszkę się rozmroziły.
  3. Wodę, masło i kakao włożyć do garnka i postawić na małym ogniu. Gdy masło się roztopi, a wszystkie składniki się połączą, odstawić do ostygnięcia.
  4. Sypkie składniki: mąkę, 250 gramów cukru, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz chili połączyć w misce. W osobnej misce ubić mikserem jajka i dodać do nich 130 g śmietany.
  5. Gdy masa kakaowa wystygnie, na zmianę dodawać do mąki kakao oraz jajka ze śmietaną, cały czas mieszając na wolnych obrotach mikserem lub łyżką. Gdy wszystkie składniki są dobrze zmieszane, przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika na 40-45 min. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się nie przykleja. Wyjąć z piekarnika i zostawić 5 min w blaszce.
  6. Wyjąć truskawki z lodówki. Dodać do nich pozostałą śmietanę oraz cukier i blenderem zmiksować sorbet.
  7. Pokroić ciepłe ciasto na porcje i do każdej dodać gałkę lub dwie sorbetu truskawkowego.
  8. Smacznego!
 
  • Harny

    Ile cukru wymieszać w pkt. 4, żeby zostało na pkt 6?

    • Bardzo słuszne pytanie! Już poprawiłem. Do ciasta dałem 250g cukru, a do truskawek 100g.
      Dzięki za spostrzeżenie!

      • Harny

        Ciasto wyszło super 🙂 Ze swej strony mogę polecić dodanie do masy pokruszonego, chrupkiego bekonu, efekt bardzo ciekawy.

        • Bardzo się cieszę! A bekon koniecznie sprawdzę! 🙂

  • agnieszszka

    polecam przepis – ciasto wyszło absolutnie odlotowo! 🙂