Dyniowe ciasto yerbaciane

0

Dyniowe ciasto yerbaciane

Stało się, popełniłem ciasto. Oczywiście musiałem sprawdzić, co się stanie, kiedy do dyniowego ciasta wetknę yerba mate 🙂 Takie skrzyżowanie Japonii (ciasto z zieloną herbatą) oraz Południowej Ameryki (yerba mate). Wyszło bardzo porządnie. Wygląda równie dobrze.

Przepis opracowałem specjalnie na konkurs – więc trzymajcie kciuki 😉

Dyniowe ciasto yerbaciane
Autor: 
Typ Dania: deser
Kuchnia: Argentyna
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
Dla osób: 10
 
Łatwe ciasto dyniowe z wykorzystaniem tradycyjnej południowoamerykańskiej herbaty yerba mate oraz mrożonej dyni Hortex.
Składniki
Ciasto
  • 150 g mrożonej dyni Hortex
  • 15 g yerba mate
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Szczypta soli
  • 150 g miękkiego masła
  • 3 jajka
Dekoracja
  • 50 g mrożonej dyni Hortex
  • 200 g cukru
Przygotowanie
Ciasto
  1. Piekarnik nastawić na 180 stopni, blachę 20x20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. gram mrożonej dyni Hortex włożyć do garnka, podlać wodą i dusić na małym ogniu, aż się całkowicie rozpadnie. Ugnieść na puree. Odstawić do wystygnięcia.
  3. Yerba mate zmiksować w młynku do kawy na proszek, przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach.
  4. Połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia i cynamonem. W osobnej misce przy pomocy miksera masło utrzeć ze 100 gramami cukru na gładką masę. Dodać jedno jajko, a wraz z nim jedną łyżkę mąki i miksować dalej na średnich obrotać. Dodać kolejne jajko i kolejne dwie łyżki mąki. Następnie ostatnie jajko i resztę mąki. Na koniec do masy wmiksować puree z dyni. Wylać ciasto na blachę i piec 40 min.
  5. Sprawdzić patyczkiem. Zostawić w blaszce do wystygnięcia.
Dekoracja
  1. gram cukru wsypać do garnka lub na patelnię i postawić na małym ogniu. Cały czas mieszając rozpuścić cukier na karmel.
  2. Deskę do krojenia wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na papier połowę karmelu i wyrównać łopatką do tortów.
  3. Do pozostałego karmelu wrzucić 50 gram mrożonej dyni Hortex (jest pokrojona w kostkę).
  4. Zamieszać i delikatnie wyjąć kawałki dyni na papier.
  5. Gdy karmel wystygnie połamać na kawałki i powbijać w ciasto.
Dyniowe ciasto yerbaciane