Łatwa razowa kostka piernikowa

0

Kostka piernikowa

Za dwie godziny przychodzą goście, a Ty nie masz co postawić na stół? Ta łatwa w przygotowaniu kostka piernikowa nie dość, że jest smaczna, to wygląda bardzo efektownie.

Łatwa razowa kostka piernikowa
Autor: 
Typ Dania: Ciasto
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
Dla osób: 32 kostki
 
Składniki
  • 200 gram masła
  • 7 łyżek wody
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • przyprawa do piernika
  • 150 gram mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • wanilia (olejek, cukier lub ekstrat wanilii)
  • 2 łyżki suszonych żurawin drobno posiekanych
  • 3 łyżki orzechów (laskowe, włoskie, nerkowce) drobno posiekanych
  • 200 gram gorzkiej czekolady
Przygotowanie
  1. Masło, wodę, kakao, przyprawę do piernika i cukier zagotować w garnku, wszystkie składniki muszą się rozpuścić i połączyć. Odstawić do ostygnięcia. Gdy masa jest jeszcze lekko ciepła, dodać do niej miód.
  2. Żółtka oddzielić od białek. Do ostudzonej masy dodać żółtka, mąkę,proszek do pieczenia i olejek waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Dorzucić posiekane bakalie.
  3. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą czekoladową.
  4. Blachę 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i piec w temperaturze 170-180 stopni przez ok. 50 minut. Sprawdzić wykałaczką, czy ciasto nie jest mokre. Czasem potrzebuje 5-10 minut dłużej. Zostawić ciasto do wystygnięcia, nie wyjmować z formy.
  5. Czekoladę połamać na małe kawałeczki i rozpuścić ją w kąpieli wodnej.Ciasto wyjąć na tacę i obrócić je dnem do góry. Polać roztopioną czekoladą, wygładzić packą. Gdy czekolada całkiem zesztywnieje, pokroić ciasto w kostkę. Jeśli się bardzo spieszymy, można ciasto na 15 min wstawić do lodówki, żeby czekolada szybciej zesztywniała.
Kostka piernikowa