Najlepsze babeczki są w Gdyni na SeeBloggers

0

Burgero-muffiny babeczki SeeBloggers

Autorzy blogów co jakiś czas spotykają się na różnych imprezach, gdzie można się podszkolić warsztatowo, zainspirować albo po prostu spotkać i pogadać.

W styczniu w Gdyni miało miejsce SeeBloggers. Luke i ja mieszkamy Gdyni, więc trochę „po gospodarsku” postanowiliśmy przygotować słodką niespodziankę. 100 słodkich niespodzianek.

Każdy lubi burgery (nawet wegetarianie – już oni mają swoje sposoby na zrobienia bezmięsnego kotleta). Każdy lubi muffinki. Pokażcie mi takiego, co nie lubi, a ja już go przekonam. A co się stanie, jak zrobimy dwa w jednym? Tak jest! Burgero-muffinki! A że są to minimuffininki, świetnie się nadają na przyjęcie.

Z doświadczenia polecam upieczenie ciast dzień wcześniej. Łatwiej będzie zdjąć papilotkę z muffinki i pokroić brownie.

Burgeromuffinki
Autor: 
Typ Dania: muffinki
Dla osób: 24 muffinki
 
Składniki
Muffinki:
  • 1 szklanki mąki
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • ½ szklanki chudego mleka
  • 40 g roztopionego masła lub oleju rzepakowego
  • 1 jajko
Brownie:
  • 100 gram gorzkiej czekolady
  • 100 gram masła
  • 2 jajka rozmiar M
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki (ok. 60 gram) mąki pszennej tortowej
Keczup - Krem z serka
  • 200 g serka śmietankowego
  • 70 g cukru pudru
  • 90 ml śmietany kremówki
  • czerwony barwnik spożywczy
Musztarda - Krem budyniowo-maślany
  • 400 ml mleka
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 100 gram masła
  • 50 gram cukru pudru
  • żółty barwnik spożywczy
  • opcjonalnie mielona laska wanilii
Sałata:
  • 50 gram płatków migdałowych
  • zielony barwnik spożywczy
  • łyżka wody
Przygotowanie
Muffinki:
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. W misce zmieszać sypkie składniki.
  3. Dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką.
  4. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać łyżeczką ciasto do ¾ wysokości gniazda.
  5. Piec 20 minut.
  6. Następnego dnia zdjąć papilotki i każdą babeczkę przekroić na pół.
  7. Jeśli babeczek jest dużo, to warto układać osobno spody i górne części babeczek.
Brownie:
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do garnka razem z masłem.
  3. Całość topimy na małym ogniu i odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę i łączymy z czekoladą.
  5. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy mikserem na małych obrotach,
  6. Blaszkę 20x20 cm smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem i wlewamy do niej masę.
  7. Pieczemy 25-30 min.
  8. Zostawiamy w blaszce na następny dzień. Kółkiem o tej samej średnicy co muffinki wykrawamy 24 "kotlety".
  9. Do minimuffinek każde kółko z brownie przekroiliśmy na 3 części - tak jak biszkopt na tort.
Keczup:
  1. Serek śmietankowy wymieszać z cukrem pudrem i wanilią na puszystą masę.
  2. W osobnej misce ubić śmietanę i delikatnie połączyć z serkiem.
  3. Dodać czerwony barwnik (nie podaję ilości, bo każdy barwnik ma inną intensywność).
  4. Wstawić do lodówki na 30 min.
Musztarda:
  1. Odlać ½ szklanki mleka i rozmieszać w niej budyń.
  2. Pozostałą część mleka zagotować z 3 łyżkami cukru pudru.
  3. Gdy mleko zacznie wrzeć, dolać rozmieszany budyń.
  4. Zagotować i wystudzić do temperatury pokojowej.
  5. Miękkie masło zmiksować z pozostałym cukrem na krem i dodawać do niego ostudzony budyń.
  6. Miksować na gładką masę.
  7. Na koniec dodać żółty barwnik i opcjonalnie mieloną laskę wanilii.
Sałata:
  1. Łyżeczkę zielonego barwnika wymieszać w misce z wodą, wsypać płatki migdałowe i dobrze wymieszać, żeby pokryły się barwnikiem.
  2. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, wysypać płatki cienką warstwą i prażyć w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 15 min.
Hamburgery
  1. Przygotować wykałaczki i dwie torebki foliowe (najlepiej takie grubsze do mrożenia) albo szprycę do kremów.
  2. Kremy przełożyć do torebek i uciąć różek (lub do szprycy).
  3. Kolejno układać warstwy: muffinka, czerwony krem, kotlet, żółty krem, sałata, muffinka.
  4. Przebić każdą babeczkę wykałaczką.
Babeczki miały niezłe wzięcie na na Seeblogers w Gdyni. Cieszymy się, że nasze burgero-muffinki wszystkim smakowały! 😉