Razowe drożdżówki z jabłkiem i polewą czekoladową

0

Razowe drożdżówki z jabłkiem i polewą czekoladową

Mój syn uwielbia drożdżówki. Jak większość przedszkolaków. Żeby nie serwować mu tony cukru i białej mąki, jakie przeważnie znajdują się w gotowych drożdżówkach, postanowiłam dziś wykonać nieco zdrowszą wersję. Użyłam mąki pełnoziarnistej, domowych prażonych jabłek i gorzkiej czekolady jako polewy.

Razowe drożdżówki z jabłkiem i polewą czekoladową
Autor: 
Typ Dania: ciasta
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
Dla osób: 12 sztuk
 
Składniki
  • 380 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 100 g mąki pszennej białej typ 650
  • 50 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 4 g suszonych drożdży
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • ok. 150-200 g prażonych jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie
  1. Mleko podgrzewamy do temperatury 37 stopni, wsypujemy jedną łyżeczkę cukru oraz suszone drożdże, mieszamy.
  2. Masło rozpuszczamy w małym garnku z pozostałym cukrem i odstawiamy do wystygnięcia.
  3. gram mąki wsypujemy do dużej miski. Wbijamy do niej dwa jajka oraz przestudzone masło i mieszamy. Na koniec dodajemy mleko z drożdżami i dokładnie mieszamy.
  4. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na około godzinę w ciepłe miejsce.
  5. Do wyrośniętej masy wsypujemy pozostałą mąkę pełnoziarnistą i mieszamy.
  6. Na stolnicę wysypujemy połowę zwykłej mąki i ciasto drożdżowe. Zagniatamy kilka minut, w razie potrzeby podsypując mąką, aż ciasto przestanie się lepić do rąk.
  7. Podsypując mąką wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy 24 kwadraty. Połowę kwadratów wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na środek każdego kwadratu nakładamy łyżkę prażonych jabłek i posypujemy cynamonem.
  8. Pozostałe kwadraty nacinamy w trzech miejscach i przykrywamy nimi jabłka. Widelcem dociskamy górny kawałek ciasta do dolnego. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut.
  9. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy drożdżówki ok. 20 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
  10. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy drożdżówki.
Jeśli nie masz gotowych prażonych jabłek, z powodzeniem możesz przygotować taki mus ze świeżych jabłek. Wystarczy kilka jabłek obrać ze skórki, pokroić na kawałki, podlać odrobiną wody, dodać cukru (wg uznania) i gotować na małym ogniu, aż jabłka całkowicie się rozpadną i całość zgęstnieje. Wystudź jabłka, zanim będzie je nakładać na surowe ciasto.

Razowe drożdżówki z jabłkiem i polewą czekoladową