Red Velvet Cake, czyli klasyczny amerykański tort

0

Red Velvet Cake

Ponieważ nie jestem fanką ciężkich maślanych kremów, postanowiłam wypróbować klasyczny amerykański przepis na czerwony tort z kremem ze śmietankowego serka. Tort jest naprawdę łatwy w wykonaniu i nawet mało doświadczeni cukiernicy sobie z nim poradzą. Potrzebny jest tylko mikser.

Red Velvet Cake czyli klasyczny amerykański tort
Autor: 
Typ Dania: Ciasto
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
 
Szybki i niezawodny tort na każdą okazję.
Składniki
Ciasto
  • 280 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki soli
  • ½-3/4 łyżka czerwonego barwnika do żywności w proszku
  • 110 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 225 ml maślanki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
Krem
  • 500 g serka śmietankowego
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 225 ml śmietany kremówki
Przygotowanie
Ciasto
  1. Wymieszać w misce mąkę, kakao, sól i barwnik (jeżeli używasz barwnika w żelu, dodaj go na koniec miksowania, po dodaniu maślanki).
  2. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem na gładki krem.
  3. Kolejno dodawać jajka, ekstrakt waniliowy i dosypywać mąkę.
  4. Cały czas miksować. Na koniec wlać maślankę i zmiksować na gładką masę.
  5. Dwie blaszki 20 cm wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. W małej miseczce szybko wymieszać sodę oczyszczoną z octem i zmiksować z ciastem.
  7. Rozłożyć ciasto po połowie na dwie blaszki.
  8. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 min.
  9. Zostawić w blaszkach do wystygnięcia.
Krem
  1. Serek śmietankowy wymieszać z cukrem pudrem i wanilią na puszystą masę.
  2. W osobnej misce ubić śmietanę i delikatnie połączyć z serkiem.
Tort
  1. Ciasta wyjąć z blaszek. Z każdego odciąć górę i odłożyć na bok.
  2. Przełożyć ciasto kremem, wierzch i boki posmarować cienką warstwą. Zostawić około 4-5 łyżek kremu na drugie pokrycie ciasta.
  3. Wstawić tort i krem w misce na 15 min do lodówki.
  4. Resztą kremu posmarować ciasto i wyrównać.
  5. Odciętą część ciast drobniutko posiekać i udekorować według uznania. Latem można do dekoracji użyć czerwonych owoców (truskawek, poziomek, malin).