Pizza, czyli ulubiony tort dla faceta

0

Tort jak pizza

Tu Luke: Jaki jest ulubiony tort wielu facetów? Pizza! Idąc tym tropem moja żona, Gosia, przygotowała tort, który maskuje się jako pizza 😉 Nie pozostaje mi nic innego, jak oddać jej głos – jak zrobić pizzę jak tort? 🙂

PIZZA – TORT

Pizza-tort jest dość pracochłonny, ale efekt spektakularny. Dlatego najlepiej przygotować część składników jednego dnia, a drugiego dokończyć pracę.
Proponuję zacząć od lukru plastycznego. W internecie znajdziecie dużo filmików z instrukcjami, więc nie zrażajcie się, jeśli nigdy jeszcze nie bawiliście się w cukiernika.

Pizza, czyli ulubiony tort dla faceta 🙂
Autor: 
Typ Dania: Tort
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
Dla osób: 12
 
Najpierw wymienię składniki na poszczególne elementu tortu i dekoracji, a na dole po kolei opiszę przygotowanie każdego elementu.
Składniki
"Szynka" z lukru plastycznego
  • 700-800 gram cukru pudru, przesiany, żeby nie było grudek
  • 50 ml wrzącej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżeczki glukozy
  • barwnik spożywczy czerwony i brązowy (ja używam w proszku, bo barwią intensywniej, niż te w żelu)
"Ser"
  • 50 gram białej czekolady
  • barwnik spożywczy żółty
"Ananas i oregano"
  • 2 łyżki kandyzowanego oregano
  • 1 łyżka kandyzowanych kiwi lub innych zielonych owoców kandyzowanych – posiekać drobno na wiórki
Ciasto czekoladowe
  • 200 gram masła
  • 7 łyżek wody
  • 3 łyżki kakao
  • ½ szklanki cukru (można dać więcej, max. 1 szklankę)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • olejek waniliowy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem truskawkowy
  • 300 gram mrożonych truskawek
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżeczki cukru (lub więcej wg uznania)
  • 50 ml wrzącej wody
  • 5 łyżeczek żelatyny
Krem maślany
  • 2 torebki budyniu waniliowego
  • 750 ml mleka
  • 2 łyżki cukru kryształ
  • 200-300 gram masła o temperaturze pokojowej
  • ½ szklanki cukru pudru
  • barwnik spożywczy brązowy i żółty
"Keczup"
  • 200 gram dżemu truskawkowego
  • 2 łyżki kremu budyniowego
  • barwnik spożywczy czerwony
Przygotowanie
"Szynka" z lukru plastycznego
  1. Do wrzątku wsypać żelatynę, dobrze wymieszać.
  2. Dodać glukozę, wymieszać.
  3. Na stolnicę wysypać połowę cukru, wlewać powoli gorący płyn, mieszać łyżeczką. Gdy masa nie jest już gorąca, ugniatać rękami, dosypując cukru.
  4. Gdy masa ma konsystencję modeliny (często nie jest konieczne zużycie całego cukru) i nie lepi się do rąk, dodać barwniki, by uzyskać "kolor szynki". Najlepiej przed barwieniem rozdzielić masę na pół, połowę zawinąć w folię spożywczą.
  5. Do drugiej części dodać barwniki, najpierw trochę czerwonego, potem brązowego. Jeśli kolor wyjdzie za ciemny, dodać trochę białej masy z woreczka.
  6. Na posmarowanej olejem stolnicy rozwałkować masę na grubość ok. 3 mm i wykrawać plasterki szynki. Lukier plastyczny szybko wysycha, więc jeśli od razu nie układamy go na cieście, należy go zawinąć w folię spożywczą.
"Ser"
  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać barwnik.
  2. Miseczkę lub niewielki pojemnik wyłożyć folią spożywczą, wlać czekoladę i odstawić do ostygnięcia, najlepiej na kilka godzin do lodówki.
  3. Zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
"Ananas i oregano"
  1. Zielone owoce kandyzowane posiekać jako oregano 😉
Ciasto czekoladowe
  1. Masło, wodę, kakao i cukier zagotować w garnku, wszystkie składniki muszą się rozpuścić i połączyć. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Żółtka oddzielić od białek. Do ostudzonej masy dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i olejek waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać.
  3. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą czekoladową.
  4. Tortownicę o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 50 minut.
  5. Sprawdzić wykałaczką, czy ciasto nie jest mokre. Czasem potrzebuje 5-10 minut dłużej.
  6. Zostawić ciasto do wystygnięcia, nie wyjmować z formy. Najlepiej przekładać je kremem następnego dnia.
Krem truskawkowy
  1. Truskawki trochę rozmrozić (nie całkiem, krem szybciej stężeje, jak będą zimne).
  2. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, dobrze wymieszać i odstawić.
  3. Truskawki zmiksować z jogurtem i cukrem.
  4. Do masy powoli wlewać żelatynę i miksować na puszystą masę. Masę wstawić na 30-45 min do lodówki, od czasu do czasu mieszając.
  5. Gdy masa zaczyna tężeć, przeciąć biszkopt na pół i przełożyć go masą. Wstawić do lodówki.
Ekspresowa wersja kremu truskawkowego - dla leniuchów:
  1. krem do karpatki (taki gotowy, z torebki), 200g gram mrożonych truskawek i 200ml ml mleka
  2. Zmiksować truskawki z mlekiem i dodać proszek z torebki.
  3. Jeśli robisz wg. przepisu z torebki do od właściwej ilości mleka odejmij ilość użytych truskawek. Inaczej krem będzie za rzadki.
Krem maślany
  1. Z mleka odlać ok 1 szklanki, resztę zagotować z 2 łyżkami cukru.
  2. W szklance zimnego mleka rozmieszać budyń, dodać barwniki, żeby uzyskać pożądany kolor "ciasta na pizzę".
  3. Lepiej na początek dodać żółty barwnik i dosypywać powoli brązowego. Nie podaję, ile dokładnie dodać barwnika, bo każdy producent ma inne nasycenie koloru.
  4. Wlać płyn do gotującego się mleka, zagotować i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Jest to bardzo ważne, bo jeśli budyń będzie za ciepły, masło się w nim rozpuści, zamiast ubić na puszystą masę.
  5. Masło w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem pudrem. Powoli dodawać ostudzony budyń i dalej miksować.
  6. Z gotowej masy odłożyć dwie duże łyżki, będą potrzebne do "keczupu".
  7. Kremem odłożyć tort i wyrównać krawędzie. Szprycą do kremu zrobić "brzeg pizzy". Wstawić do lodówki.
"Keczup"
  1. Zmiksować dżem i krem na gładką masę, dodać czerwonego barwnika, by otrzymać barwę keczupu.
  2. Szprycą lub łyżką nakładać na środek tortu, uważając, by nie zepsuć „brzegu pizzy”.
  3. Nakładamy wszystkie pozostałe składniki: szynkę, ananasa, oregano i posypujemy serem.