Tort Wulkan z ananasem, orzechami i kremem z serka

0

Lava Cake Wulkan

Już nie raz się przekonałam, że je się (jesie 🙂 ) oczami. Dlatego gdy chcemy zabłysnąć przed gośćmi, dobrze jest ich czymść zaskoczyć. Ciasto o wyglądzie wulkanu nie dość, że ładnie wygląda, to jeszcze zaskakuje tym, co ma w środku. Połączenie ananasów, orzechów i lekko kwaskowatego serka świetnie ze sobą współgra.

Wulkan z ananasem, orzechami i kremem z serka
Autor: 
Typ Dania: ciasto
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
Dla osób: 24
 
Składniki
Biszkopt
  • 5 jajek
  • 250 g cukru
  • 190 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 łyżki kakao
Krem z serka
  • 400 gram serka śmietankowego
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
Krem budyniowo-maślany
  • 400 ml mleka
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 100 gram masła
  • 50 gram cukru pudru
Dodatki
  • 1 puszka (540 g) ananasa w plastrach, pokrojonego na kawałki
  • 120 g orzechów włoskich, posiekanych (ja dałam mieszankę włoskie, laskowe, nerkowce)
  • 50 g czekolady deserowej
  • barwniki spożywcze: czarny, brązowy, czerwony i pomarańczowy
Przygotowanie
Biszkopt
  1. Nastawić piekarnik na 180 stopni i natłuścić dwie tortownice o średnicy 20 cm.
  2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na krem. Do mąki dodać proszek do pieczenia i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Dodać sok z cutryny i ponownie wymieszać.
  3. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem.
  4. Ciasto podzielić na dwie części: ⅓ ciasta wlać na jedną blaszkę. Pozostałe ⅔ ciasta dokładnie wymieszać z 4 łyżkami kakao i przelać do drugiej formy. Wstawić na 20-25 min do nagrzanego piekarnika.
  5. Po 20 min sprawdzić patyczkiem. Jasne ciasto będzie potrzebowało około 5 min krócej w piecu. Upieczone biszkopty ostudzić.
Krem budyniowo-maślany
  1. Odlać ½ szklanki mleka i rozmieszać w niej budyń oraz odrobinę czarnego i brązowego barwnika (by uzyskać szary kolor skały). Pozostałą część mleka zagotować z 3 łyżkami cukru pudru. Gdy mleko zacznie wrzeć, dolać rozmieszany budyń. Zagotować i wystudzić do temperatury pokojowej.
  2. Miękkie masło zmiksować z pozostałym cukrem na krem i dodawać do niego ostudzony budyń. Miksować na gładką masę. Wstawić do lodówki.
Krem z serka śmietankowego
  1. Serek śmietaknkowy zmiksować z cukrem pudrem na krem. Na koniec dodać sok z cytryny. Wstawić do lodówki.
Tort
  1. Brązowy biszkopt przeciąć w poprzek. Górną część oraz jasny biszkopt pokroić w kostkę. Ananasa pokroić w kostkę, orzechy posiekać.
  2. Na brązowy biszkopt nałożyć trochę kremu z serka, posypać orzechami i ułożyć ananasa i kostki biszkoptu w obu kolorach. Całość przykryć kremem i ponownie posypać orzechami, ananasem i krajanką biszkoptową. Polać kremem. Układać kolejne warstwy, aż ciasto osiagnie kształt wulkanu. Wstawić na 15 min do lodówki.
  3. Następnie z kremu budyniowego odłożyć około 3-4 łyżki. Użyjemy je później jako lawa. Ciasto pokryć cienką warstwą kremu budyniowego i wstawić na kolejne 15 min do lodówki. Pokryć ciasto drugą warstwą kremu i dokładnie wyrównać. Całość posypać orzechami. Wstawić do lodówki.
  4. Pozostały krem budyniowy podzielić na dwie części. Jedną zabarwić na czerwono, drugą na pomarańczowo. Szprycą zrobić wzorki lawy na cieście.
  5. Na koniec rozpuścić gorzką czekoladę i polać ciasto.
  6. Ciasto powinno przed podaniem stać w lodówce conajmniej 4 godziny.
Lava Cake Wulkan