Czekolada z oleju kokosowego – fit!

2

Czekolada z oleju kokosowego

Postanowiłem zrobić własną i zdrową czekoladę. Bez czekolady niestety nie dam rady, a na diecie ciężko. Więc trzeba było zrobić połączenie dobrego tłuszczu, z kakao i bakaliami. Testowałem to przez kilka podejść i okazało się, że główną tajemnicą czekolady z oleju kokosowego jest mieszanie składników bez podgrzewania.

To ważne, nie trzeba oleju kokosowego rozpuszczać, ponieważ po schłodzeniu jest spora szansa, że czekolada się rozwarstwi. A wtedy będzie cienka warstwa mocnego smaku i duży kawałek oleju kokosowego. A to nie jest najlepsza wersja.

Do tej czekolady możesz dodać mnóstwo fajnych rzeczy. Np. mielone orzechy – tak jak w przepisie na nutellę z awokado. Polecam orzechy nieprażone jeśli dbasz o zdrowie. Smaku dalej będzie sporo, a tłuszczy trans wcale 😉 Można dodać mączki z chleba świętojańskiego (karobu) dla lekko karmelowego aromatu. Wszelkie inne bakalie są mile widziane.

Drugą ważną kwestią jest jakość kakao. Ja – bez żadnego reklamowania itp – uważam, że najlepszą opcją jest ciemne kakao z Ghany robione przez Wedla. Przetestowałem chyba z 8 gatunków kakao (w tym wielokrotnie droższe bio, organic, z Holandii, Francji). Ale to z Ghany wygrywa. A co najlepsze jest już dostępne w dużych hipermarketach.

Jeśli chodzi o wybór oleju kokosowego, to polecam niefiltrowane. Owszem będzie smak kokosa, ale będzie też więcej zdrowia w tym wszystkim.

Można jeszcze spróbować dodać masła kakaowego lub kuwertury czekoladowej. Ale sam olej kokosowy jest chyba nieco łatwiej dostępny.

Więc skoro wszystko jasne – to startujemy 🙂

Czekolada z oleju kokosowego - fit!
Autor: 
Typ Dania: Deser
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
 
Czekolada na diecie? Pewnie! 🙂 Proporcje składników dobierz do swoich preferencji i diety.
Składniki
  • Olej kokosowy niefiltrowany
  • Kakao jak najlepszej jakości
  • Słodzik, stewia lub co lubisz do słodzenia. Najlepiej w płynie.
  • Opcjonalnie zmielone orzechy, szczypta chili.
  • Bakalie: orzechy nerkowca, rodzynki, żurawiny, orzechy włoskie.
Przygotowanie
  1. Olej kokosowy przekładam do miski z okrągłym dnem i dosypuję kakao. Zazwyczaj sypię sporo, bo lubię mocny smak ciemnej czekolady.
  2. Mieszam tak długo aż olej kokosowy naturalnie zmięknie i połączy się z kakao. Nie podgrzewam.
  3. Dodaję czegoś do osłody i ew. orzechów.
  4. Opcjonalnie można spróbować trochę dobrego ostrego chili w proszku, np. z Indii. Czekolada na ostro jest boska!
  5. W foremkach do lodu układam bakalie i wypełniam je olejem kokosowym z kakao.
  6. Wkładam foremki do zamrażalnika, żeby schłodzenie było jak najszybsze, a szanse na rozwarstwienie jak najmniejsze.
  7. Kiedy już czekolada stężeje można ją przełożyć do lodówki.
  8. Smacznego!