Nutella fit – awokado i orzechy laskowe

2

Nutella z awokado

Dość częsty problem na diecie – jak przeżyć bez czekolady i innych słodkości? Mnie niestety ciągnie do paru szczególnych smakołyków, a tu zakaz. Zaraz bym dostał po uszach od dietetyka 😉 Nutella jest jednym z takich przysmaków – wystarczy wspomnieć i już mam błogi uśmiech na twarzy, więc zmierzyłem się z tematem.

Opcji na dietetyczną „nutellę” jest naprawdę sporo, można ją np. robić z oleju kokosowego, z bananami itd. Ja postanowiłem pokazać tu maksymalnie uproszczony przepis, składający się z minimalnej ilości najzdrowszych składników.

Nutella fit - awokado i orzechy laskowe
Autor: 
Typ Dania: deser, przekąska
Kuchnia: fit
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
Dla osób: 2
 
Zdrowe tłuszcze z awokado i orzechów, smak kakao i brak wyrzutów sumienia - polecam, Luke. 🙂
Składniki
  • 1 awokado (dojrzałe)
  • 50-70g orzechów laskowych
  • 20-30g kakao czystego (ja używam kakao Wedla z Ghany - jak dla mnie najlepsze i w świetnej cenie)
  • coś dla osłody - np. stewia, słodzik, miód.
Przygotowanie
  1. Orzechy trzeba zmielić - ja używam młynka do blendera.
  2. Później w naczyniu do blendera mieszam i miksuję wszystkie składniki (awokado dobrze pociąć nożem na mniejsze kawałki). Ten proces może chwilę potrwać, a mój blender się przy tym trochę zgrzał 😉
  3. Pozostaje doprawić do smaku kakao i słodzikiem, wymieszać i przełożyć do słoika. Tzn. o ile zdążysz przełożyć. Mi się udało tylko dlatego, że robiłem zdjęcie, normalnie to nie ma takiej opcji 🙂
  4. Smacznego!
Tak jak pisałem, wersji takiej „nutelli” jest mnóstwo – można zamiast stewii dać miód lub banana (z bananami można nawet próbować bez awokado), można dać oleju kokosowego i wiele innych. Jaki jest Wasz ulubiony sposób?