Truskawkowe miniserniczki

5

truskawkowe_miniserniczki_8

Chyba nie znam nikogo, kto nie lubiłby sernika. Za to znam całe mnóstwo osób, które cały czas są na diecie, lub przed którymi nie należy stawiać całej blachy ciasta, bo wciągną całość na jeden raz. Dlatego postanowiłam zrobić serniczki w wersji mini, takie na jeden kęs. Wykorzystałam do tego blachę na 24 mini muffinki.

Truskawkowe miniserniczki
Autor: 
Typ Dania: ciasto
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
Dla osób: 36 serniczków
 
Składniki
  • 70 g herbatników
  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • 80 g truskawek
  • 500 g serka kanapkowego
  • 2 jaja
  • wanilia lub cukier waniliowy
  • szczypta soli
Przygotowanie
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni,
  2. Herbatniki kruszymy w malakserze (można też zmielić w maszynce do mięsa).
  3. Masło rozpuszczamy w garnuszku i wlewamy do herbatników. Dokładnie mieszamy.
  4. Blachę do babeczek wykładamy papilotkami. Do każdej z nich wkładamy około łyżeczki herbatników i dociskamy (np. przy pomocy kieliszka). Wkładamy na 5 min do piekarnika.
  5. Truskawki miksujemy z 1 łyżką cukru i przecieramy przez sito, żeby pozbyć się pestek.
  6. Serek przekładamy do miski. Miksujemy na puszystą masę. Dodajemy jaja, cukier, wanilię i sól i ponownie miksujemy ok. 2-3 min.
  7. Każdą papilotkę wypełniamy masą serową do ⅘ wysokości.
  8. Z masy truskawkowej robimy 3 krople w każdym serniczku i przy pomocy wykałaczki robimy "esyfloresy" lub serduszka.
  9. Wkładamy na 18 min do piekarnika.
  10. Po wyjęciu z piekarnika serniczki będą "napuszone" i będą wystawać ponad krawędź blaszki, ale po wystudzeniu opadną. Tak właśnie ma być. Serniczki studzimy w blaszce. Następnie wkładamy na 4 godziny do lodówki.