Idealny sos na grilla.

0

sos paprykowy

Sezon grillowy rozpoczęty i jak co roku kombinuję z różnymi dodatkami. Sosy wszelkiego rodzaju są o tyle wdzięcznym tematem, że często pasują zarówno do da mięsnych jak i warzyw grillowanych. Dziś proponuję sos, który co prawda wymaga troszkę więcej czasu ale za to jest prosty w przygotowaniu i każdy bez problemu sobie z nim poradzi. Głęboki, dymny smak mocno grillowanej papryki, cebuli, słodki smak czosnku i ostrość chilli powoduje, że uzależnicie się od tego sosu prędziutko… 😉

No to do dzieła!

Idealny sos na grilla.
Autor: 
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
Dla osób: 4
 
Składniki
  • 3 czerwone papryki słodkie
  • 2 chilli (Jeśli lubisz bardziej pikantne dodaj więcej)
  • 2 średnie cebule
  • główka czosnku
  • kilka pomidorków koktajlowych lub 1-2 pomidory innych odmian o intensywnym smaku
  • 1-2 limonki
  • sól
  • pieprz
  • cynamon
  • cukier
  • oliwa z oliwek
  • świeże zioła (dobierz jakie lubisz ale najbardziej pasuje oczywiście bazylia, mięta, oregano czy rozmaryn)
Przygotowanie
  1. Paprykę, chilli, czosnek i cebule lekko nacieram oliwą i intensywnie grilluję (lub wrzucam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni). Zależy mi by wszystkie warzywa mocno się przypiekły (nie przerażać się czarnymi fragmentami - to one dodadzą dymnego smaku całości).
  2. Upieczone w całości warzywa wrzucam do miski i przykrywam folią spożywczą. Zaparzą się i zmiękną dodatkowo oraz puszczą sok.
  3. Wystudzone warzywa pozbawiam szypułek i resztę wraz z ziarenkami, w całości wrzucam do blendera. Czosnek wyciskam z łupin (powinien być słodki w smaku i kremowy w konsystencji)
  4. Dodaję pokrojone pomidory. Całość miksuję przez chwilę. Dodaję sok z limonek i doprawiam solą i pieprzem. Na tym etapie warto spróbować sosu. Jeśli uznasz, że potrzebny to dodaj cukier dla zrównoważenia limonki ale często już same warzywa są wystarczająco słodkie.
  5. Chilli podczas pieczenia traci swą moc więc jeśli lubisz pikantne rzeczy warto dodać plasterek czy dwa jalapeno lub innej ostrej papryki.
  6. Dodaję szczyptę cynamonu ale uważaj bo to bardzo intensywna przyprawa więc lepiej dodać ją dwa razy niż o trochę za dużo... Ważne by był wyczuwalny w tle całkowicie - biesiadnicy będą knuć co nadaje takiej głębi temu sosowi... 😉
  7. Dodaję dosłownie 1-2 łyżki oliwy z oliwek i miksuję jeszcze chwilkę do połączenia smaków.
  8. Sos przecieram przez gęste sito by oddzielić fragmenty twardych skórek, ziarenka z papryki itp.
  9. Siekam dość drobno wybrane zioła i dorzucam do sosu. Dzięki temu gładki po przetarciu przez sito sos, nabiera ponownie rustykalnego, domowego charakteru.
  10. Rozłóż sos do małych słoiczków i wrzuć na noc do lodówki by smaki się wyrównały.
  11. Pasuje idealnie do mięs i warzyw z grilla ale możesz go dodać na przykład do makaronu czy gnocchi i uzyskasz przepyszne danie.
  12. Sma-czne-go!