Gin z kiwano – czyli wykiwano cocktail :)

0

Uwaga – przepis dla osób pełnoletnich!

Kiwano z ginem cocktail

Odwiedziny u mojego znajomego Bacy, zaowocowały zapasem kiwano. To taki pół-ogórek, pół-kiwi, pół-banan, pół-jeż. Co razem daje dwa zwariowane cosie. A zupełnie serio jest to dość ciekawy owoc, z dużymi pestkami otoczonymi galaretowanym miąższem. Smak przypomina świeżego ogórka i limonkę, jest bardziej kwaśno-wytrawne niż słodkie. Pomimo, że jest to owoc egzotyczny, Bacy udało się ich całkiem sporo wyhodować w ogrodzie na północy Polski.

Miąższ trzeba przefiltrować przez sitko lub wyciskarkę, ponieważ pestki są bardzo twarde.

Zapas kiwano jest, długi weekend przed nami, więc kolega zdecydował się na cocktail. Z ginem i winem musującym. Zaczynamy.

Gin z kiwano - czyli wykiwano cocktail 🙂
Autor: 
Typ Dania: Drink
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
Dla osób: 1
 
Bardzo orzeźwiający cocktail z kiwano i ginu.
Składniki
  • ½ kiwano
  • 50 ml ginu
  • 15 ml soku z cytryny lub limonki
  • 3 liście mięty
  • pokruszony lód
  • wino musujące
Przygotowanie
  1. Z przekrojonego kiwano wydobywamy pestki miąższ. Najlepiej łyżeczką do pojemnika.
  2. Miąższ trzeba przecisnąć przez gęste sito lub użyć do tego wyciskarki do owoców. Pestki są raczej niejadalne.
  3. Miąższ, a właściwie sok z kiwano wlewamy do shakera, razem z ginem, sokiem z cytryny, posiekanymi liśćmi mięty i mieszamy.
  4. Wlewamy do kieliszka i dopełniamy winem musującym.
  5. Opcjonalnie można przekroić kiwano tak, żeby z pustej połówki owocu zrobić naczynie i w tym podać drinka.
  6. Na zdrowie!