Koktajl z pietruszki i mandarynek – szybka bomba witaminowa

0
Wydanie zimowe

Wydanie zimowe

Po świątecznym obżarstwie naszła mnie ochota na coś zdrowego. Za bardzo nie mam miejsca na jedzenie, więc na szybko zmiksowałam koktajl z piertruszki. Wiem, wiem, są tacy, co pietruszkę wyczują na kilometr i w pysk nie biorą. U nas w domu pietruszka jest zawsze, jak nie świeża, to mrożona. Dodajemy ją do bardzo wielu potraw. A mandarynki z pewnością znajdą się teraz na każdym świątecznym stole.

Natka pietruszki to samo zdrowie. Jest ona bogatym źródłem witamin i minerałów: prowitaminy A, witamin: C, PP, K, kwasu foliowego, soli mineralnych: wapnia, magnezu, potasu, żelaza, antyoksydantów: luteoliny i apigeniny, chlorofilu. Poprawia i reguluje trawienie, niweluje wzdęcia, zapobiega infekcjom min. układu moczowego; poprawia odporność, ma pozytywny wpływ na wzrok, odświeża oddech, łagodzi kaszel, również astmatyczny, usuwa nadmiar wody z organizmu, ma działanie moczopędne oraz pozytywny wpływ na pracę nerek, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, reguluje ciśnienie, wspomaga pracę wątroby, reguluje cykl menstruacyjny. zapobiega anemii (dzięki kombinacji dużej zawartości witaminy C, kwasu foliowego i żelaza), posiada właściwości antyseptyczne. (źródło: www.odzywianie.info.pl)

Kojtajl z pietruszki i mandarynek
Autor: 
Typ Dania: Drink
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
 
Szybka bomba witaminowa
Składniki
  • 5 łyżkek natki pietruszki (około pół pęczka)
  • 3 mandarynki
  • 300 ml wody
  • opcjonalnie sok z cytryny, cukier/słodzik/ksylitol
Przygotowanie
  1. Pietruszkę umyć, oderwać grubsze łodygi. Mandarynki dokładnie umyć i wycisnąć sok. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i miksować okolo 2-3 min. Jeśli mandarynki są słodkie, można opcjonalnie dodać odrobinę soku z cytryny i posłodzić ulubioną substancją słodzącą. Podawać schłodzony.