Muszelki z niespodzianką.

0

IMG_7060
Pomysł na ten przepis nie jest mój. Poznałem go dzięki żonce mojego kumpla. Lekko go zmodyfikowałem ale tak na prawdę jest to przepis, który idealnie nadaje się do eksperymentów. Wystarczy przestać myśleć o tych muszelkach jak o makaronie. Potraktuj je jako jadalne pojemniki na dowolny farsz. Podstawowa zasada jaką stosuję za każdym razem to farsz drastycznie różny w smaku niż sos. Dzięki temu jedząc, czujesz najpierw smak sosu, a chwilę później wybucha w ustach smak nadzienia… Przypomina Ci to coś? Dokładnie takie doznania towarzyszą jedzeniu pierogów! I w ten sposób myśl o muszelkach… 😉

Muszelki z niespodzianką.
Autor: 
Typ Dania: Danie główne
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
Dla osób: 4
 
Składniki
  • makaron muszle dowolnej firmy
Nadzienie
  • 2 papryki zielone
  • 1 bakłażan
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 chilli/jalapeno zielona
  • 200g sera feta
  • 150g sera gorgonzola/lazur
  • sól
  • pieprz
Sos
  • Dwie puszki pomidorów po 400g każda
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie
Farsz
  1. Pokrój bakłażana w plastry i posól z obu stron aby puścił soki.
  2. Pokrój paprykę w drobną kostkę.
  3. Czosnek pokrój drobniutko, a następnie utrzyj z solą.
  4. Na patelnię wlej dwie łyżki oliwy z oliwek i wrzuć paprykę.
  5. Osusz papierowym ręcznikiem bakłażana i pokrój w podobnej wielkości kostkę, co papryka.
  6. Dorzuć bakłażana i utarty czosnek do smażącej się papryki.
  7. Chilli lub jalapeno w zależności od tego jak ostre dania lubisz dodaj drobniutko posiekane do papryki i bakłażana. smaż przez kilka minut tak by wszystko zmiękło ale by się nie rozpadło. Nie chcemy miazgi tylko warzywa cały czas jędrne.
  8. Farsz dopraw solą i pieprzem.
  9. Pokrój fetę w kostkę o boku około 1 cm. Tak samo pokrój gorgonzolę.
  10. Nastaw w dużym garnku wodę do gotowania, posól odpowiednio i ugotuj makaron.
Sos
  1. Cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, podsmaż na dwóch łyżkach oliwy z oliwek.
  2. Dodaj pomidory i na małym ogniu smaż przez kilka minut aż się rozpadną.
  3. Dopraw sos solą, pieprzem i ziołami.
  4. Na koniec dodaj cukier i ocet balsamiczny.
Przygotowanie dania
  1. Do żaroodpornego naczynia wlej sos.
  2. Do każdej muszelki włóż kostkę fety, gorgonzoli/lazura i wypełnij do końca farszem z papryki i bakłażana.
  3. muszelki ciasno układaj na sosie w taki sposób by były jak najbardziej zanurzone ale by sos nie nalał się do środka.
  4. Naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową.
  5. Włóż do piekarnika i piecz przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Podaj na stół w pojemniku w którym się wszystko zapiekało.
  7. Smacznego!