Pieczone udka kurczaka

3

Pieczone udka z kurczaka

Bardzo dobra przekąska, którą dodatkami możesz zamienić w danie główne bez problemu. Dodatkowym plusem jest fakt, że przygotowanie zajmie Ci 10 minut, a potem już tylko czekasz na pachnące, soczyste udka. Sprawdzą się idealnie podczas imprezy, zarówno na gorąco jak i na zimno. Choć w sumie nie wiem czy na zimno też są dobre, bo Goście nigdy nie pozwolili im wystygnąć. Dodatkowym plusem jest intensywny w smaku, kremowy sos którym możesz polać ziemniaki czy ryż.

5.0 from 1 reviews
Pieczone udka kurczaka
Autor: 
Typ Dania: Przekąska
Kuchnia: 4
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
 
Soczyste, pachnące i aromatyczne udka, których nie zapomną przez długo Twoi Goście.
Składniki
  • 8 udek kurczaka
  • 1 duży pomidor np. malinówka albo bycze serce
  • 2 mandarynki
  • 0,5 cytryny
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, papryka ostra i słodka, suszone zioła (np. tymianek, estragon, majeranek co lubisz)
  • rękaw do pieczenia.
Przygotowanie
  1. Do rękawa wrzuć udka kurczaka.
  2. Mandarynki przekrój na pół i wrzuć do kurczaka.
  3. Dodaj pokrojone w plasterki pół cytryny.
  4. Dorzuć rozmaryn i po szczypcie przypraw.
  5. Ząbki czosnku w łupinach zgnieć nożem i włóż do rękawa.
  6. Pomidora przekrój na pół przed dodaniem.
  7. Wrzuć dwie łyżki masła do środka i wlej łyżkę oleju by masło się nie spaliło.
  8. Zawiąż rękaw i wymiętol kurczaka z przyprawami rozgniatając mandarynki, cytrynę i pomidora lekko.
  9. Nożem zrób kilka dziurek w rękawie tak by nie wybuchł podczas pieczenia, włóż rękaw na blachę i wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  10. Piecz godzinę w tej temperaturze.
  11. Po tym czasie w zależności od tego jak chcesz podać udka możesz rozciąć rękaw i na 15-20 minut wstawić go do piekarnika by kurczak się zrumienił z wierzchu. Możesz też wyjąć udka z powstałego sosu i same wrzucić do opieczenia na chrupko.
  12. Sos przetrzyj przez gęste sitko, dodaj łyżkę masła i wymieszaj trzepaczką. Spróbuj sosu - jeśli jest niewystarczająco intensywny, możesz go zredukować na patelni ciągle mieszając by się nie przypalił.
  13. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dopraw do smaku.
  14. Podaj sos w miseczce by goście mogli maczać w nim udka lub w sosjerce jeśli ma służyć do polania ziemniaków lub ryżu.
  15. Smaczności!