Pachnący lasem pstrąg z pieca

0

Processed with VSCOcam with p2 presetPstrąg to jedna z moich ulubionych ryb. Uważam, że powinniśmy jeść ryb zdecydowanie więcej. W zasadzie każdą rybę smażoną czy pieczoną lubię bardzo ale pstrąg z pieca to zdecydowanie top moich rybnych upodobań. Lubię pstrąga na maśle smażonego z płatkami migdałów i niedużą ilością przypraw wypchanego koprem ale jak mam ochotę na coś ciekawszego w smaku i nie tak oczywistego to robię właśnie pstrąga w piekarniku. Danie jak zwykle proste i nie wymagające specjalnej atencji więc wracając z pracy kup pstrąga i po 45 minutach będziesz się delektować tą przepyszną rybą. Jałowiec w tym daniu zaskoczy Cię bardzo pozytywnie. Dodatkową zaletą pstrąga jest stosunkowo mała ilość ości więc i przykrych niespodzianek przy jedzeniu nie musisz się obawiać.

Pstrąg z pieca
Autor: 
Typ Dania: Danie główne
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
Dla osób: 1
 
Składniki
  • 1 pstrąg na osobę
  • limonka
  • przyprawa 5 smaków
  • kilka ziarenek jałowca
  • łyżeczka ziarenek kolendry
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
Przygotowanie
  1. Pstrąga myję dokładnie i oczyszczam nożem z łusek. Osuszam papierowym ręcznikiem.
  2. Doprawiam pstrąga solą i pieprzem dokładnie z obu stron i w środku. Dodaję też przyprawę 5 smaków.
  3. Skrapiam pstrąga sokiem z limonki i do blachy w której będzie się piekł pstrąg dorzucam wyciśnięte połówki.
  4. Nożem zgniatam lekko ziarna jałowca i też wkładam do blachy.
  5. W moździerzu lekko rozbijam ziarna kolendry i posypuję nimi rybę.
  6. Skrapiam całość oliwą ale możesz też dodać na rybę plasterek masła jak lubisz.
  7. Całość przykrywam folią aluminiową i na 30 minut wkładam do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika.
  8. Po tym czasie zdejmuję folię i na 5 minut jeszcze pozwalam mu się dopiec z wierzchu.
  9. Ryba jest cudownie soczysta i przesiąknięta aromatem przypraw i limonki.
  10. Smacznego!
Tak przygotowaną rybę możesz podać z frytkami, ziemniakami, a ja najbardziej lubię po prostu z dobrym chlebem, który maczam w powstałym podczas pieczenia aromatycznym sosie. Niebo w gębie!!!