Rostbef z frytkami

0

Uwielbiam kuchnię najprostszą. Bez kombinowania, bez wydziwiania, bez nabzdyczenia i trudnych wyrazów. Kuchnia taka oczywiście wymaga najlepszych składników. Smaki poszczególnych elementów dania są czyste i nie tłumią ich żadne intensywne przyprawy. Minimalizm w najlepszym wydaniu.

Do takich dań należy stek z rostbefu z grilla z domowymi frytkami. Danie proste jak wybić kamolem szybę, a jednocześnie pyszne niewyobrażalnie. Kto raz spróbuje, ten już zawsze będzie do niego wracał. Zdaję sobie sprawę, że wołowina jest dość droga jednak od czasu do czasu można sobie pozwolić na stek za około 10pln od Mr. Beef bo jak na domowe warunki to są bardzo przyzwoite steki. Osobiście uwielbiam rostbef albo antrykot. Polędwica jest oczywiście także dobra ale osobiście polędwicę wolę w postaci tatara.

Jeśli chodzi o frytki to należy pamiętać by wybierać gatunki z dużą zawartością skrobi. Na szczęście w ostatnich latach nawet w supermarketach znaleźć można odpowiednio oznakowane odmiany. Cała tajemnica idealnych frytek tkwi w smażeniu ale o tym potem.

Skoro masz już wszystkie składniki to przechodzimy do rzeczy.

Rostbef z frytkami
Autor: 
Typ Dania: Danie główne
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
Dla osób: 1
 
Idealnie wysmażony stek z rostbefu, średnio krwisty z masłem czosnkowo rozmarynowym oraz chrupiącymi frytkami to czysta poezja smaku.
Składniki
  • 1 stek z rostbefu np. Mr. Beef
  • 2 duże ziemniaki
  • olej w garnku do smażenia frytek (ja używam zwykłego słonecznikowego choć idealnie byłoby używać tłuszczu wołowego)
  • gałązka rozmarynu
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • sól morska gruboziarnista
  • pieprz w ziarenkach (może być kolorowy)
  • patelnia grillowa do smażenia steka
Przygotowanie
  1. Obierz ziemniaki i pokrój w słupki grubości 1-1,5cm.
  2. Wrzuć je do miski z wodą na około 20 minut.
  3. Stek wyciągnij z lodówki by przed smażeniem miał temperaturę pokojową.
  4. Rozgrzej olej do temperatury około 170 stopni. Ziemniaki wyciągnij z miski i osusz papierowym ręcznikiem. Smaż frytki małymi partiami mieszając co jakiś czas by się nie posklejały do czasu kiedy zaczną unosić się na powierzchni ale jeszcze pozostaną bardzo jasne. Wyciągnij frytki na papierowy ręcznik, osącz z tłuszczu i posól.
  5. Masło wymieszaj z roztartym z solą ząbkiem czosnku oraz pokrojonym dość grubo rozmarynem.
  6. Rozgrzej bardzo mocno patelnię grillową. Stek natrzyj z obu stron solą. Pieprz rozgnieć w moździerzu dość grubo i także natrzyj nim stek. Smaż stek na patelni po około 2 minuty z każdej strony (wszystko zależy od grubości steka, podany czas dotyczy steka grubości około 2cm). Zdejmij stek na talerz i odstaw by odpoczął. Na stek wyłóż masło czosnkowo rozmarynowe.
  7. Ponownie rozgrzej olej na frytki, tym razem do temperatury około 190 stopni. Smaż frytki na złoty kolor.
  8. Wcinaj natychmiast by nikt obcy nie próbował się podłączyć...