Schab w porach

0

Luke: Szybka akcja – co zrobić ze schabu w plastrach? Leży taki surowy i mnie wkurza. Bez panierki!
Bartes: Schab w porach!
L: A mówiłeś coś! faktycznie, dawaj szczegóły.
B: Schab obsmażasz w kotletach posolonych i popieprzonych, a potem utytłanych w mące leciutko…
L: Czyli w otrębach na diecie, co dalej.
B: Wyciągasz z patelni i na tej samej smażysz pokrojone w plasterki pory (same białe części, ale dużo 3-4 w zależności od rozmiaru).
L: OK
B: Na małym ogniu czekasz aż pory zmiękną ale się nie zrumienią.
L: W sam raz na moje dziś – 0,5kg mięcha mam zjeść i 1kg warzyw…
B: Podlewasz wodą by zdeglasować patelnię i zalewasz kotlety ułożone w żaroodpornym garnku z pokrywką, dodajesz ziele angielskie, liść laurowy, pieprz… dusisz w piekarniku dobrą godzinę w temperaturze jakieś 180 stopni i musisz zobaczyć czy Ci płyn zbyt szybko nie będzie odparowywał chodzi o to by kotlety były cały czas przykryte, a por nie wystawał z płynu ale też to nie ma być zupa
L: o stary idealnie zapytałem żeby zjeść o 13:00-14:00 ale będę zaraz pichcił
B: na koniec powinieneś mieć sos zagęszczony mąką z kotletów i rozprażonym porem, który rozpływa się na języku i kotlety mega mięciutkie do tego pure ziemniaczane, kopytka, ryż, kasza jaglana (gryczana dla mnie ma zbyt mocny smak do tej potrawy)… Aha – ważna rzecz! na maśle obsmażasz to wszystko, bo masło kocha pora!
L: masło klarowane dziś też wchodzi, tylko 25g ale dam rade… Ale kotlety smażę w mące czy daję mąkę na usmażone kotlety?
B: Kotlety oprószasz mąką delikatnie i na patelnię! Więcej mąki nie dodajesz! To nie ma być gęsty sos, tylko delikatnie gęstszy od rosołu. Pamiętaj, że z tej mąki nie ma być panierki! Te kotlety będą wyglądały jak gołe, jedynie mąka się może delikatnie zrumienić, bo to doda smaku, ale nie na całkiem brązowo całość wychodzi śmietankowo-zielonkawa – niebo w gębie!
L: Bosko!

Schab w porach
Autor: 
Typ Dania: Obiad
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
Dla osób: 2
 
Idealne danie na jesienne popołudnia. Mięsne i treściwe, a jednak stosunkowo lekkie.
Składniki
  • Cztery kotlety schabowe
  • Cztery pory (same białe części)
  • Łyżka masła
  • Ziele angielskie
  • Liście laurowe
  • Pieprz
  • Sól
  • Mąka do oprószenia kotletów
  • Osiem średnich ziemniaków
  • Dwie łyżki śmietany 18%
Przygotowanie
  1. Kotlety ponacinaj w kratkę lub stłucz tępą stroną noża tak by je delikatnie rozbić i by nie zniekształcały się podczas smażenia.
  2. Posól i popieprz kotlety, a następnie oprósz je delikatnie mąką.
  3. Usmaż na maśle lekko rumieniąc samą mąkę na kotletach.
  4. Zdejmij kotlety z patelni i przełóż do żaroodpornego naczynia, w którym później będziesz je dusić.
  5. Na tej samej patelni blanszuj pory (koniecznie na maśle).
  6. Podlej por wodą tak by zebrać cały smak z patelni i przelej do kotletów.
  7. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i pieprz w ziarenkach. Możesz doprawić maggi.
  8. Wstaw przykryte do piekarnika i duś w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny pilnując by zbyt dużo płynu nie odparowało i por nie zaczął się rumienić.
  9. Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie.
  10. Pognieć ziemniaki dodając śmietanę do uzyskania kremowego pure.
  11. Możesz schab w porach podawać zamiennie także z ryżem, kaszą jęczmienną, makaronem, czy nawet pieczywem.
  12. Możesz mlaskać.
Nutrition Information
Wielkość dania: 250 g Kalorie: 420 Tłuszcz: 27 Węglowodany: 2 Cukier: 0 Białko: 43