Sos koperkowy z makaronem.

0

Sos koperkowyPisałem ostatnio o rosole. Wszyscy rosół znają i kochają tym bardziej, że stanowi on bazę wielu innych zup i sosów. Jednym z moich ulubionych jest właśnie sos koperkowy. Osobiście nienawidzę koperku na ziemniakach i nawet w rybach raczej używam go do aromatyzowania, a nie do jedzenia. Czasem koperkiem zdarzy mi się dekorować przekąski z łososiem czy śledziem ale generalnie łączą nas dość chłodne relacje. Nie w tym przypadku jednak. W sosie koperkowym wcinam koper w ilościach przemysłowych i nigdy się nie nudzi. Sam sos jest kremowy ale niezbyt gęsty, słodkawy od marchewki i pieprzny. Zdecydowanie koperkowy mimo, że dość delikatny w smaku. Polecam, bo rzecz mega prosta w przygotowaniu, a uzależniająco pyszna. Z reguły pierwszego dnia jemy rosół (kliknij po przepis), a dnia następnego szykuję sos koperkowy.

Sos koperkowy z makaronem.
Autor: 
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
 
Składniki
  • 2 litry intensywnego wywaru mięsnego (ja najczęściej używam drobiowego lub drobiowo wołowego)
  • 1-2 marchewki w zależności od wielkości - nie powinna zdominować smaku.
  • 1-2 pęczki koperku - to jest sos koperkowy i musi być go sporo by oddał swój smak.
  • mięso z gotowania wywaru.
  • 200g śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie do zagęszczenia)
  • makaron
Przygotowanie
  1. Klarowny wywar wlewam do garnka.
  2. Marchewkę obieram i kroję na półplasterki. Dorzucam do wywaru.
  3. Mięso z wywaru obieram z kości, skór itd. dzielę na dość duże kawałki i dodaję do wywaru.
  4. Koperek bez łodyg kroję drobniutko i też wrzucam do wywaru.
  5. Całość gotuję około godziny na małym ogniu by smaki się połączyły, wywar był mocno koperkowy, a marchewka miękka.
  6. Na koniec hartuję śmietanę wywarem, dodaję łyżkę mąki pszennej dla zagęszczenia, mieszam by pozbyć się grudek i wlewam do garnka mieszając by sos był gładki.
  7. Podawać z makaronem. Najlepszy jest drugiego dnia bo smak się intensyfikuje. Ech... Mlaskam
  8. Smacznego!