Tagliatelle serowo-estragonowe z cukinią.

0

Generalnie jestem mięsojadem i dania wegetariańskie są mi obce. Czasem jadam dania wegetariańskie na deser, albo jako przystawkę do normalnej porcji mięsa. Są jednak takie dania, że nawet mi nie jest potrzebne mięso jako dodatek, albo takie, że w łatwy sposób można przygotować dwie wersje równolegle. To danie należy właśnie do takiej grupy, w związku z czym jest mi wyjątkowo bliskie. Kto raz tego dania spróbuje ten będzie do niego wracał regularnie, niezależnie od tego jak bardzo lubi mięso. Dodatkowo podstawa tego dania pozwala na nieskończone eksperymenty z różnymi dodatkami, więc nie przywiązuj się zbytnio do zaproponowanej przeze mnie. Zapraszam do zabawy w kuchni jak zwykle!

Tagliatelle serowo-estragonowe z cukinią.

Bartes
Prep Time 30 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 40 mins
Course obiad
Servings 2

Ingredients
  

  • 150 ml śmietanki 36%
  • 150 g drobno startego parmezanu
  • 1 żółtko
  • garść rukoli
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 1 mała cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • z dwie garści makaronu tagliatelle wstążki na osobę
  • sól morska grubo mielona
  • pieprz z młynka
  • świeży estragon
  • oliwa z oliwek

Instructions
 

  • Nastawiam w dużym garnku wodę na makaron. Solę sporą szczyptą soli.
  • Cukinię kroję wzdłuż na ćwiartki i wycinam nasionka. Następnie kroję pod kątem na cieniutkie plasterki.
  • Czosnek siekam drobno.
  • Parmezan trę na drobnej tarce.
  • Oddzielam żółto od białka.
  • Kiedy woda się zagotuje, wrzucam makaron i zaczynam działać na szybko.
  • Na głębokiej patelni albo woku, podgrzewam oliwę, a następnie dorzucam cukinię i czosnek. Lekko solę by cukinia szybciej puściła sok. Całość smażę około 4 minut.
  • Pomidorki koktajlowe kroję na 8 części (gruba kostka).
  • Na koniec smażenia wrzucam pomidory.
  • W międzyczasie mieszam ser, śmietankę i żółtko. Sos szybko gęstnieje i może mieć nawet konsystencję twarożku. Doprawiam solą i pieprzem. Z solą ostrożnie, bo już parmezan jest słony. Doprawiam estragonem lekko posiekanym.
  • Po około 6 minutach odcedzam makaron ale nie przelewam go zimną wodą.
  • Wrzucam makaron do zblanszowanej cukinii, czosnku i pomidorków.
  • Kiedy makaron jest już wymieszany z cukinią, czosnkiem i pomidorkami, wyłączam gaz i zalewam sosem śmietanowym.
  • Mieszam intensywnie, a sos robi się gładki i lejący.
  • Po wyłożeniu na talerz, dekoruję rukolą, a następnie polewam oliwą z oliwek i doprawiam pieprzem i solą.

Sma-czne-go!