Wątróbka drobiowa z papryką

0

watrobka
Uwielbiam wątróbkę drobiową. Dokładniej to najbardziej lubię wątróbkę z kurcząt. Nie przepadam też za szczególnym kombinowaniem z wątróbką bo jak z większością podrobów są one po prostu pyszne i nie ma co psuć ich smaku. Wątróbka kocha cebulę i standardowym dodatkiem są też często jabłka. Pyszna jest z malinami o czym pewnie nie wszyscy wiedzą. Tym razem jednak postanowiłem dodać grillowaną paprykę marynowaną i okazało się to strzałem w przysłowiową dziesiątkę. Grillowana papryka ma tę przewagę nad zwykłą marynowaną papryką, że po pierwsze jest bez skóry, a po drugie jest intensywniejsza w smaku.

Wątróbka drobiowa z papryką
Autor: 
Typ Dania: Danie główne
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
Dla osób: 1
 
Składniki
  • 40 dkg wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka marynowana
  • mąka pszenna do oprószenia wątróbki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie
  1. Aby wątróbka była łagodniejsza wrzuć ją do mleka na 2-3 godziny.
  2. Wątróbkę opłucz w zimnej wodzie i wysusz papierowym ręcznikiem. Podziel na połówki bo tak łatwiej będzie oczyścić wątróbkę z wszelkich błon i innych niepotrzebnych elementów.
  3. Oprósz wątróbkę w mące i wrzuć na patelnię na mocno rozgrzany tłuszcz. Ja używam smalcu. Zrumień szybko wątróbkę - uważaj bo wątróbka lubi pryskać tłuszczem.
  4. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i kiedy zacznie się rumienić dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę.
  5. Chwilkę przesmaż, podlej delikatnie wodą, dodaj szczyptę soli i pieprzu.
  6. Przełóż do żaroodpornego naczynia całość i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
  7. Po około 10 minutach wątróbka jest gotowa do wcinania. Cebulka powinna rozpływać się w ustach, wątróbka powinna pozostać przysmażona z zewnątrz i kremowa w środku, a papryka marynowana dodaje smaku całości.
  8. Smacznego!