Omlet z kolorowymi marchewkami

0

Mamy to szczęście, że wybór warzyw jest coraz większy i bardziej atrakcyjny. Ja np. zakochałem się w kolorowych marchewkach. Są pełne niespodzianek – każda smakuje nieco inaczej (np. są mniej lub bardziej słodkie), po obraniu mają inny kolor niż przed a dodatkowo zmieniają barwę przy gotowaniu. Mówiąc krótko – koniecznie trzeba je wypróbować.

Postanowiłem zrobić bardzo szybki przepis (inspirowała mnie trochę japońska jajecznica tamagoyaki, w której też się używa marchewek) na omlet z kolorowymi marchewkami. Zaczynamy!

 

Omlet z kolorowymi marchewkami
Autor: 
Typ Dania: Kolacja
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
Dla osób: 2
 
Omlet z kolorowymi marchewkami, całkiem słodki i bardzo prosty.
Składniki
  • 4 kolorowe marchewki
  • 4 jajka
  • łyżka masła klarowanego (ok 10-15g)
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
  1. Zaczynamy od najważniejszego - trzeba obrać i pokroić marchewki. Ja w tym punkcie przez chwilę się nimi zachwycam 😉
  2. Na patelni roztapiamy masło klarowane i przez chwilę podsmażamy pokrojone marchewki. Lepiej ich jednak nie smażyć za długo, żeby nie zrobiły się twarde, poza tym będą się jeszcze smażyć razem z jajkiem.
  3. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy, a następnie wlewamy je na patelnię, tak żeby przykryć marchewki.
  4. Dodajemy soli i pieprzu do smaku.
  5. Przykrywamy patelnię na dosłownie parę minut i sprawdzamy, czy omlet się ładnie ściął. Lepiej nie czekać zbyt długo, żeby nie spiekł się za bardzo od spodu.
  6. I gotowe - omlet podajemy zamiast jajecznicy. Niespodzianką w nim będzie słodkawy smak marchewek. Oczywiście można eksperymentować z dodatkami, ja tak zawsze robię 😉
Aha – przepis na tamagoyaki będzie już wkrótce 😉