Moqueca z mrożonych owoców morza i warzyw

0

Moqueca z mrożonych owoców morza i warzyw

Lokalizacja geograficzna nie rozpieszcza nas niestety owocami morza. Czego bardzo żałuję, bo bardzo je lubię.

Dostępność świeżych owoców morza, „z porannej dostawy” jest również ograniczona do specjalistycznych sklepów w większych miastach, dlatego mrożonki nie są takim złym pomysłem. 😉 Poza tym kalmary podobno nawet nieco zyskują kiedy są zamrożone i polepsza się faktura mięsa.

Jeśli połączyć dobrą mieszankę mrożonych warzyw, koniecznie z papryką, z owocami morza i puszką mleka kokosowego, to wychodzi naprawdę proste i szybkie danie kuchni brazylijskiej – moqueca. A owoce morza, mleko kokosowe i chili to zawsze jest dobre połączenie.

Moqueca z mrożonych owoców morza i warzyw
Autor: 
Kuchnia: brazylijska
 
Szybkie i egzotyczne danie inspirowane kuchnią brazylijską do przygotowania z mrożonek przez cały rok.
Składniki
  • 1 opakowanie mrożonych warzyw Mieszanka Węgierska Hortex
  • 250 g mrożonych owoców morza
  • 100 g ryżu.
  • 30 ml soku z limonki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 1 czerwona cebula
  • posiekane liście pietruszki
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka słodka papryka
  • płatki chili
  • sól
Przygotowanie
  1. Rozmrażamy owoce morza i warzywa.
  2. Rozmrożone owoce morza polewamy sokiem z limonki, dodajemy posiekany czosnek i pół łyżeczki soli. Mieszany i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
  3. Ryż gotujemy wg podanego na opakowaniu przepisu.
  4. W garnku lub dużej patelni roztapiamy masło i smażymy cebulę pokrojoną w kostkę.
  5. Do cebuli dodajemy słodką paprykę i płatki chili i smażymy aż do zeszklenia się cebuli.
  6. Dodajemy mieszankę mrożonych warzyw i dusimy ok 3 min mieszając.
  7. Kiedy warzywa zmiękną, dolewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia.
  8. Dodajemy owoce morza i dusimy przez 3-4 minuty.
  9. Sprawdzamy, czy nie trzeba dodać soli lub papryki i chili.
  10. Na talerz wykładamy ryż i nakładamy owoce morza z warzywami i polewamy sosem i posypujemy pietruszką.
  11. Smacznego!