Zielono mi – spaghetti z awokado, bazylią i cukinią

0

Spaghetti z awokado

Zdarzają się takie dni (z całą pewnością nie u Bartesa), kiedy mam ochotę na bezmięsny obiad. Ważne dla mnie jest, to co jem i czas, w jakim danie ląduje na stole, ergo w moim brzuchu. Dlatego proponuję zdrowe danie, które każdy może przygotować w 20 min. Potrzebny będzie mikser lub blender, duży garnek na makaron i patelnia.

Zielono mi - spaghetti z awokado, bazylią i cukinią
Autor: 
Typ Dania: Danie główne
Kuchnia: wegetariańska, bezmięsna
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
Dla osób: 4 porcje
 
Składniki
  • 300 gram pełnoziarnistego spaghetti
  • 2 dojrzałe awokado
  • pół pęczka bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cukinia
  • 300 gram pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz
Przygotowanie
  1. W dużym garnku zagotuj wodę na makaron i ugotuj go wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Awokado wypestkuj i wydrąż. Miąższ wrzuć do blendera. Dodaj do niego czosnek, bazylię, sok z cytryny. Zmiksuj na gładką masę. Na koniec dodaj sól, pieprz i oliwę z oliwek.
  3. Pomidorki pokrój na połówki lub na ćwiartki, jeśli są duże. Odstaw na bok, użyjemy je na sam koniec.
  4. Cukinię pokrój w dość grubą kostkę i wrzuć na 2 min na rozgrzaną patelnię. Posól wg uznania. Zdejmij patelnię z palnika. Dodaj ugotowany makaron, krem z awokado i pomidorki. Wymieszaj. Zajdaj.
Luke nie byłby sobą, gdyby nie dodał do jedzenia chilli. Też daje radę!