Stek na grzance z rukolą.

0

main

Hmmm… W sumie to nie wiem od czego zacząć. Steki to mój ulubiony temat i milion myśli przychodzi mi do głowy ale dziś proponuję skupić się na steku jako składnika głównego kanapki. Wyobraź sobie sytuację gdy wpadasz do domu i nie masz czasu bawić się w kuchni w gotowanie i szykowanie wyrafinowanych potraw. Potrzebujesz na szybko coś zjeść, a jednocześnie nie pociąga Cię kromka chleba z pasztetem i żółtym serem. To dla Ciebie jest ten przepis jak w kilka minut przygotować coś pysznego, kalorycznego, a jednocześnie niezbyt tłustego. Od niedawna można bez problemu nabyć dobrej jakości wołowinę i choć nadal daleko jej do wołowiny z Kobe czy choćby argentyńskiej wołowiny na steki to jednak jest to już o niebo lepsza propozycja niż dotychczas spotykana wołowina w polskich sklepach. Polecam ją z całego serca bo pomijając jej wartości odżywcze to smak wołowiny sprawi, że na wieprzowinę i drób spojrzycie całkowicie inaczej. Osobiście jestem zwolennikiem prostoty w kuchni dlatego z tym przepisem poradzi sobie każdy, nawet największy amator. Choćby właśnie wrócił z imprezy… 😉 Do rzeczy zatem!

Stek na kanapce z rukolą.
Autor: 
Typ Dania: Lunch
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
Dla osób: 1
 
Składniki
  • 1 stek z antrykotu (osobiście lubię antrykot ale równie dobrze może to być rostbef)
  • 1 bułka duża pszenna, może być bagietka, czy nawet bułka wrocławska
  • 1 garść rukoli
  • 3-4 pomidorki truskawkowe (mogą być koktajlowe, może być dobry pomidor bawole serce czy inna słodka odmiana - istotny jest intensywny smak pomidora)
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • masło
  • 1 gałązka rozmarynu (może być estragon ale jest dużo delikatniejszy w smaku)
  • 1 ząbek czosnku
Przygotowanie
  1. Jedna z najważniejszych rzeczy to dobra wołowina. W sprzedaży znajdziesz wołowinę sezonowaną, gotową i poporcjowaną. W zasadzie wybór należy do Ciebie ale akurat tutaj polecam wiodące marki o ile nie masz sprawdzonego źródła wołowiny mięsnej.
  2. Stek musi mieć przed smażeniem temperaturę pokojową więc wyjmij go z lodówki co najmniej godzinę przed smażeniem. Możesz też wyciągnąć go rankiem wychodząc do pracy - jeśli jest zafoliowany do przez tych kilka godzin nic mu się nie stanie.
  3. W moździerzu ucieram zioła (rozmaryn/estragon), czosnkiem i z solą, a po chwili dodaję miękkie masło. W ten sposób uzyskuję masło ziołowo czosnkowe. Można przygotować masła więcej bo idealnie nadaje się nie tylko do steków ale także do ryb czy nawet kanapek z pomidorem czy wędliną.
  4. Natrzyj stek gruboziarnistą solą morską oraz utłuczonym w moździerzu pieprzem.
  5. Skrop go oliwą i wklep oliwę z przyprawami.
  6. Odstaw stek na kilka minut.
  7. Rozgrzej patelnię grillową.
  8. Pieczywo przekrój na pół i skrop oliwą.
  9. Grilluj pieczywo by złapało złoty kolor i nabrało chrupkości i smaku.
  10. Wrzuć na patelnię stek. To trudna chwila bo decydujesz właśnie o stopniu wysmażenia steka. W moim przekonaniu stek przesmażony jest suchy i twardy więc jeśli obawiasz się mięsa surowego to zacznij od średnio wysmażonego. Tak przygotowany stek jest różowy w środku ale nie surowy. Mięso jest soczyste i miękkie ale nie ocieka krwią. Są oczywiście różne sposoby sprawdzania stopnia wysmażenia steka. Od najbardziej brutalnego przekrawania steka w trakcie smażenia, przez technologiczne sprawdzanie temperatury wewnątrz po dość pobieżne sprawdzanie jędrności. Ja raczej patrzę na grubość steka i przyjmuję, że czas smażenia z jednej strony na średnim ogniu powinien być w okolicach 1-1,5 minuty z każdej strony na 1 cm grubości. W sprzedaży znajdziesz steki w okolicach 1,5 - 2cm grubości czyli smażyć go powinieneś około 2,5-3 minut z jednej strony by dostać steka średnio wysmażonego. Pamiętaj, że lepiej steka niedosmażyć niż wysuszyć na deskę. Zawsze możesz go wrzucić na patelnię albo do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na chwil kilka.
  11. Po usmażeniu steka odstawiam go na tyle czasu ile go smażyłem czyli około 6-7 minut. To równie trudny moment bo chciałoby się już wbić w niego zęby, a wiem że soki właśnie rozchodzą się po nim i jak nie dam mu odpocząć to będzie twardy i suchy...
  12. Na stek wykładam łyżkę masła ziołowo czosnkowego.
  13. Na zgrillowanym pieczywie układam posłanie z rukoli (ma fajny orzechowy smak z nutą pieprzu).
  14. Stek kroję w poprzek włókien na dość cienkie plasterki. Kroję pod kątem by uzyskać te plasterki dość szerokie.
  15. Układam na rukoli.
  16. Na desce, na której odpoczywał stek powinno zostać rozpuszczone masło ziołowe wraz z sokami, które wypłynęły ze steka. Koniecznie skrop tym kanapkę!
  17. Na wierzchu poukładaj pomidora, który podkreśli smak mięsa i idealnie współgra ze smakami rukoli i czosnku.
  18. Smacznego!