Caprese na imprezę

0

Organizując imprezę na kilka osób, podczas której nie chcesz co chwilę myć naczyń i biegać z talerzami, warto pomyśleć o drobnych przekąskach. Tzw. finger food sprawdzają się świetnie także podczas meczu z kumplami czy pogaduch z koleżankami. Szczególnie Panie będą zachwycone poniższym przepisem. Jak większość dań kuchni włoskiej potrzebujesz prostych składników, a przygotowanie tej przekąski nie zabierze Ci zbyt wiele czasu.

Caprese na imprezę
Autor: 
Typ Dania: Przekąska
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
Dla osób: 4
 
Składniki
  • 200g mozzarelli w zalewie
  • Ulubione krakersy - nie powinny być zbyt małe by składniki trzymały się na krakersie. Pamiętaj jednak by dało się gotową przekąskę zjeść na jeden kęs.
  • Pomidorki koktajlowe, truskawkowe czy dowolne inne, ważne by były malutkie.
  • Ząbek czosnku.
  • Pęczek bazylii.
  • Oliwa z oliwek.
  • Cytryna.
  • Sól, pieprz.
Przygotowanie
  1. Mozzarellę wyciągnij z zalewy i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Pokrój w plasterki grubości 3-4mm i wielkości mniej więcej krakersów.
  3. W moździerzu utrzyj na pastę czosnek z solą.
  4. Porwij bazylię dość drobno i utrzyj razem z czosnkiem.
  5. Dodaj oliwę i sok z cytryny w proporcji 3:1 (3 części oliwy, 1 część soku z cytryny), tak by uzyskać dość luźną, bardzo aromatyczną pastę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Pomidorki pokrój na połówki, a jeśli są zbyt duże to na trzy części.
  7. Rozłóż krakersy na dużym talerzu, tacy bądź desce.
  8. Na każdy krakers układaj kawałek mozzarelli, na to odrobina pasty z czosnku i bazylii, a na koniec pomidorka.
  9. Smacznego!