Dynia z kaszą bulgur i imbirem

0
Smacznego!

Smacznego!

Kiedy najczęściej widywanym warzywem jest wyszczerzona dynia, to znaczy, że sezon w pełni i trzeba coś z tym zrobić. Dziś zainspirował mnie przepis na fanpage Przepisy Fit i postanowiłem z nim trochę poeksperymentować. Ponieważ soczewica rzadko gości w mojej kuchni (z racji rozpisanej diety), za to kasza bulgur ma tu już swój własny meldunek, to było prawie pewne, w którą stronę pójdą modyfikacje 😉

Dynia z kaszą bulgur i imbirem
Autor: 
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
Dla osób: 3
 
Zdrowa dynia ze wspaniałą kaszą bulgur i imbirem. W sam raz na jesień.
Składniki
  • 350g dyni pokrojonej w kostkę
  • 160g kaszy bulgur
  • 200ml bulionu
  • 300-400ml wody
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duży ząbek czosnku (lub 2 małe)
  • 1-1.5 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka masła klarowanego lub innego tłuszczu do smażenia
  • 1 pomidor
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki curry
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1-2 łyżeczki sosu worchestershire
  • 1 łyżeczka surowego oleju sezamowego
  • sezam i szczypiorek do posypania
  • szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie
  1. Zaczynam od pokrojenia dyni w kostkę, cebuli w pióra i drobno czosnku i imbiru. Imbir odkładam na bok, ponieważ nie dodaję go od razu na patelnię, żeby go nie podgrzewać za mocno bo robi się gorzki i traci cenne właściwości.
  2. Pomidora sparzam wrzątkiem, obieram ze skóry i kroję w kostkę ok 1.5-2cm.
  3. Na rozgrzanej patelni (dość dużej) rozpuszczam masło i wrzucam cebulę z czosnkiem, kiedy się zeszklą dodaję kasze bulgur i zalewam szklanką (200ml) bulionu, dodaję też wody. W zależności od temperatury potrzeba w sumie od 400 do 600ml płynu. Dodaję też przyprawy: paprykę, kurkumę i curry i mieszam dokładnie.
  4. Teraz to wszystko się dusi pod przykryciem ok 15 minut na niedużym ogniu. Trzeba mieszać i pilnować, żeby cały płyn nie odparował, bo zacznie się przypalać.
  5. Po 15 minutach dodaję dynię i jeśli trzeba dolewam ok. 100 ml wody. Duszę to kolejne 5-7 minut.
  6. Następnie dodaję pomidora, mieszam i duszę kolejne 5 min, aż dynia będzie już miękka.
  7. Przed podaniem dolewam sosu sojowego i worchestershire, smakuję czy niczego więcej nie trzeba i podaję.
  8. Na talerzu polewam kilkoma kroplami oleju sezamowego (którego nie należy podgrzewać) i posypuję sezamem i szczypiorkiem.
  9. Smacznego!
Ten przepis nadaje się również do wersji na „konkretny” obiad. Właściwie wystarczy wymienić dynię np. na kawałki kurczaka. Zdecydowanie ta wersja też się u nas pojawi! Spróbuje koniecznie kaszy bulgur, naprawdę warto. Wystarczy ją przygotować z bulionem i dodać trochę aromatycznych ziół. Niebo w gębie.