Glazurowane roladki wołowe

0

Glazurowane roladki wołowe

Są takie przekąski, które wzruszają mnie do łez. To jedna z nich. Każdy kto choć raz ich spróbuje ten bez dyskusji do nich wróci. Jest to rzecz, która niejednego wegetarianina sprowadziła na drogę mięsożerców. Uwielbiam takie potrawy z wielu względów ale przede wszystkim dlatego, że łączą moje ulubione mięso z niekoniecznie ulubionymi acz potrzebnymi warzywami, a po drugie są potrawą którą można podać na ciepło, a na zimno smakują także wybornie. Przygotujcie półmisek roladek wołowych, a zobaczycie jak Wasi Goście oblizują palce równocześnie rozglądając się dookoła czy przypadkiem nie ma szans na repetę. Ja przełykam ciężko ślinę pisząc te słowa dla Ciebie i wierz mi, że za moment wstanę i polecę szykować kolejną porcję. Do rzeczy!

Glazurowane roladki wołowe
Autor: 
Typ Dania: Przekąska
Kuchnia: 4
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
 
Składniki
  • 1kg polędwicy wołowej
  • Sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżeczki sosu Worcestershire
  • Zioła do przyprawienia steku (rozmaryn, tymianek, oregano co lubisz)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • 0,5 cukini (w zależności od wielkości)
  • szczypiorek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół włoskich
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżki drobno posiekanej szalotki
  • 0,25 filiżanki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 0,25 filiżanki rosołu wołowego
Przygotowanie
  1. Zacznij od przygotowania steku. Usuń cały tłuszcz i pokrój polędwicę na plastry rozmiarów pozwalających na zawinięcie warzyw w roladki. Plastry powinny być jak najcieńsze ok. 0,5cm wystarczy. W zależności od mięsa krój pod kątem tak by plaster miał około 5cm szerokości i 10-12cm długości. Dopraw stek przyprawami i sosem Worcestershire. Delikatnie rozbij mięso tłuczkiem i odstaw by się marynowało przez minimum 0,5 godz.
  2. Pokrój marchewkę, paprykę i cukinię w słupki takiej wielkości by były około 2cm dłuższe niż szerokość plastrów mięsa. Możesz użyć do tego mandoliny.
  3. Szczypiorek pokrój na kawałki podobnej długości.
  4. Przygotuj sos. Rozpuść masło w niedużej patelni, dodaj szalotki i smaż 1-2 minut aż zmiękną. Dodaj ocet balsamiczny, brązowy cukier i rosół wołowy. Zagotuj sos i zredukuj go o połowę. Kiedy osiągnie gęstość syropu, a masło zacznie się oddzielać na powierzchni wyłącz gaz i przelej sos do miseczki.
  5. W tej samej patelni rozgrzej olej i dodaj obrane i zgniecione ząbki czosnku by nadać oliwie odpowiedni aromat.
  6. Zwiększ gaz pod patelnią i wrzuć marchewkę, paprykę i cukinię. Smaż nie dłużej niż 2-3 minuty tak by warzywa zmiękły ale nie rozpadły się i pozostały al dente. Dopraw włoskimi ziołami i przełóż do miseczki.
  7. Weź marynowany plaster steku, dodaj zblanszowane warzywa oraz szczypiorek. Zwiń roladkę i zepnij wykałaczką. Przygotuj wszystkie roladki.
  8. Rozgrzej dużą patelnię i obsmaż roladki z każdej strony.
  9. Podawaj na ciepło, każdą roladkę dopraw sosem.
  10. Smacznego!