Ludzie dzielą się na tych, którzy podjadają w nocy (szczególnie po powrocie z balu) oraz tych, którzy się do tego nie przyznają. Ja należę do grupy pierwszej czyli bezkompromisowo czyszczę lodówkę o dowolnej porze dnia czy nocy. Niezależnie od pory i poziomu zmęczenia, staram się by było to żarcie odpowiedniej jakości i nie zadowalam się byle kromką chleba z majonezem albo z ketchupem. Potrafię spędzić w kuchni pół godziny by przygotować sobie coś na ząb.
Idealną kanapką na te nocne godziny jest kubański wynalazek o nazwie Media Noche czyli właśnie północ… 😉 Oczywiście pod warunkiem, że składniki macie przygotowane wcześniej. Samo złożenie kanapki to sprawa prosta i przyjemna, a smak niepowtarzalny i bezsprzecznie wart grzechu… 😉
No ale do rzeczy.

Media Noche - kubańska kanapka o północy.
Ingredients
Bułki
- 2 paczki suszonych drożdży
- 200 g białego cukru
- 250 ml ciepłej wody
- 120 g stopionego masła
- 3 jajka
- 2 łyżeczki soli
- 600 - 700 g mąki pszennej chlebowej
- 1 jajko roztrzepane z 2 łyżeczkami ciepłej wody.
Pieczona wieprzowina
- 2-3 kg kawałek łopatki wieprzowej
- 1 główka czosnku - około 10-15 ząbków
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ziarenek pieprzu
- 250 ml świeżego soku z pomarańczy
- 2 posiekane cebule
- 2 łyżeczka suszonego oregano
- 150 ml oliwy z oliwek
Media Noche
- 1 bułka z przepisu powyżej
- 3 łyżeczki masła
- 0,5 kg szynki gotowanej
- 0,5 kg pieczonej wieprzowiny
- 250 g sera szwajcarskiego
- 15 pokrojonych ogórków konserwowych
- Jeśli lubisz pikantne dodaj plasterki jalapeno do każdej kanapki
Instructions
Bułki
- W dużej misce rozmieszaj drożdże z 3 łyżkami cukru i 250ml ciepłej wody. Ustaw w ciepłym miejscu i poczekaj aż drożdże zaczną pracować.
- Ubij dokładnie jajka. Dodaj je do drożdży. Wsyp resztę cukru, sól i wlej stopione masło.
- Używając miksera z hakiem do ciast drożdżowych najpierw na wolnych obrotach zacznij zarabiać ciast dodając mąkę po trochę. Po dodaniu całej mąki zwiększ obroty i wyrabiaj ciasto aż zacznie odchodzić od ścianek misy.
- Wyłóż wyrobione ciasto na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiaj ręcznie aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne - około 10 minut. Uformuj z ciasta kulę i włóż do obsypanej mąką misy. Posyp mąką z góry i przykryj folią do pakowania żywności by ciasto nie wyschło podczas wyrabiania. Odstaw do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość - około 2 godzin. Ciasto w tej postaci możesz też zamrozić tylko pamiętaj by przed przystąpieniem do kolejnych etapów doprowadzić ciasto do temperatury pokojowej.
- Po wyjęciu wyrośniętego ciasta odgazuj je kilkukrotnie uderzając lub szybko zarabiając ręcznie. Podziel ciasto na bułki i uformuj je układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na jakąś godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni.
- Pomaluj bułki glazurą z roztrzepanego z wodą jajka. Piecz aż będą złociste, około 25-30 minut. Po upieczeniu wyciągnij i wystudź na kratce. Podczas gdy są jeszcze gorące pomaluj je roztopionym masłem.
Pieczona wieprzowina
- W moździerzu utrzyj pastę z czosnku, soli i pieprzu. Wymieszaj z sokiem z pomarańczy, cebulą i oregano. zostaw w temperaturze pokojowej na około 30 minut.
- W rondlu rozgrzej oliwę do mniej więcej 100 stopni. Zdejmij oliwę z ognia i wmieszaj energicznie sok z pomarańczy z dodatkami aż ładnie się wszystko połączy. Odstaw do ostygnięcia powstałą marynatę.
- Dźgaj wieprza nożem bardzo gęsto. Natrzyj ostygniętą marynatą zostawiając jej trochę na malowanie podczas pieczenia. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Łopatkę przełóż na blachę odpowiedniej wielkości i polej marynatą. Wrzuć do piekarnika i piecz przez 20 minut bez przykrycia. Następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz polewając marynatą. Od czasu do czasu obracaj mięso. Piecz aż mięso będzie można łatwo podzielić widelcem na drobne kawałki.
- Po upieczeniu, sos z blachy przelej na patelnię jeśli trzeba i zredukuj mniej więcej o połowę. Podziel mięso na włókna i wmieszaj zredukowany sos.
Media Noche
- Rozgrzej patelnię grillową lub naleśnikową.
- Bułki przetnij na pół i posmaruj cieniutko masłem wewnątrz.
- Na każdej bułce ułóż dokładnie w tej kolejności: pikle, pieczoną łopatkę, szynkę i ser.
- Uwaga: Pamiętaj by szynka była delikatna w smaku. Nie może to być mocno wędzona intensywna szynka bo zdominuje smak kanapki.
- na patelnię wrzuć kawałeczek masła i połóż na nim kanapkę. Dociśnij bułkę ciężką patelnią, garnkiem lub jak to robią na Kubie, cegłą owiniętą w folię aluminiową. Musi być ściśnięta do około 1/3 swojej pierwotnej grubości.
- Piecz kanapki przez 2-3 minuty z każdej strony. Ser musi się roztopić, a kanapka powinna być złocista z obu stron.
- Upewnij się, że patelnia nie jest zbyt gorąca bo inaczej spalisz kanapki z zewnątrz, a ser nie zdąży się rozpuścić!
- Przetnij każdą pod kątem na pół i podawaj na gorąco.
- Uwaga:Pamiętaj by wszystkie składniki kanapki były w temperaturze pokojowej. Ser się ładnie rozpuści i mięso zdąży zagrzać, a bułki nie zdążą się spalić.
- Uwaga: Możesz użyć innego pieczywa ale tylko o miękkiej skórce (bułki do hot-dogów, chleb tostowy) ale nie bagietki, które mają twardą skórkę!
- Uwaga: Ser musi być miękki i tłusty by się ładnie rozpływał ale jednocześnie nie może się rozpuścić całkowicie i wyciekać z kanapki.
- Uwaga: Dla podbicia smaku możesz posmarować połówkę bułki majonezem przed pieczeniem jednak ortodoksyjni Kubańczycy tego nie robią. Podobnie sprawa ma się w przypadku musztardy.