Media Noche – kubańska kanapka o północy.

0

kanapkaLudzie dzielą się na tych, którzy podjadają w nocy (szczególnie po powrocie z balu) oraz tych, którzy się do tego nie przyznają. Ja należę do grupy pierwszej czyli bezkompromisowo czyszczę lodówkę o dowolnej porze dnia czy nocy. Niezależnie od pory i poziomu zmęczenia, staram się by było to żarcie odpowiedniej jakości i nie zadowalam się byle kromką chleba z majonezem albo z ketchupem. Potrafię spędzić w kuchni pół godziny by przygotować sobie coś na ząb.

Idealną kanapką na te nocne godziny jest kubański wynalazek o nazwie Media Noche czyli właśnie północ… 😉 Oczywiście pod warunkiem, że składniki macie przygotowane wcześniej. Samo złożenie kanapki to sprawa prosta i przyjemna, a smak niepowtarzalny i bezsprzecznie wart grzechu… 😉

No ale do rzeczy.

Media Noche - kubańska kanapka o północy.

Bartes
Prep Time 10 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 20 mins
Course Przekąska
Cuisine Kubańska
Servings 4

Ingredients
  

Bułki

  • 2 paczki suszonych drożdży
  • 200 g białego cukru
  • 250 ml ciepłej wody
  • 120 g stopionego masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki soli
  • 600 - 700 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 jajko roztrzepane z 2 łyżeczkami ciepłej wody.

Pieczona wieprzowina

  • 2-3 kg kawałek łopatki wieprzowej
  • 1 główka czosnku - około 10-15 ząbków
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziarenek pieprzu
  • 250 ml świeżego soku z pomarańczy
  • 2 posiekane cebule
  • 2 łyżeczka suszonego oregano
  • 150 ml oliwy z oliwek

Media Noche

  • 1 bułka z przepisu powyżej
  • 3 łyżeczki masła
  • 0,5 kg szynki gotowanej
  • 0,5 kg pieczonej wieprzowiny
  • 250 g sera szwajcarskiego
  • 15 pokrojonych ogórków konserwowych
  • Jeśli lubisz pikantne dodaj plasterki jalapeno do każdej kanapki

Instructions
 

Bułki

  • W dużej misce rozmieszaj drożdże z 3 łyżkami cukru i 250ml ciepłej wody. Ustaw w ciepłym miejscu i poczekaj aż drożdże zaczną pracować.
  • Ubij dokładnie jajka. Dodaj je do drożdży. Wsyp resztę cukru, sól i wlej stopione masło.
  • Używając miksera z hakiem do ciast drożdżowych najpierw na wolnych obrotach zacznij zarabiać ciast dodając mąkę po trochę. Po dodaniu całej mąki zwiększ obroty i wyrabiaj ciasto aż zacznie odchodzić od ścianek misy.
  • Wyłóż wyrobione ciasto na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiaj ręcznie aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne - około 10 minut. Uformuj z ciasta kulę i włóż do obsypanej mąką misy. Posyp mąką z góry i przykryj folią do pakowania żywności by ciasto nie wyschło podczas wyrabiania. Odstaw do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość - około 2 godzin. Ciasto w tej postaci możesz też zamrozić tylko pamiętaj by przed przystąpieniem do kolejnych etapów doprowadzić ciasto do temperatury pokojowej.
  • Po wyjęciu wyrośniętego ciasta odgazuj je kilkukrotnie uderzając lub szybko zarabiając ręcznie. Podziel ciasto na bułki i uformuj je układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na jakąś godzinę.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni.
  • Pomaluj bułki glazurą z roztrzepanego z wodą jajka. Piecz aż będą złociste, około 25-30 minut. Po upieczeniu wyciągnij i wystudź na kratce. Podczas gdy są jeszcze gorące pomaluj je roztopionym masłem.

Pieczona wieprzowina

  • W moździerzu utrzyj pastę z czosnku, soli i pieprzu. Wymieszaj z sokiem z pomarańczy, cebulą i oregano. zostaw w temperaturze pokojowej na około 30 minut.
  • W rondlu rozgrzej oliwę do mniej więcej 100 stopni. Zdejmij oliwę z ognia i wmieszaj energicznie sok z pomarańczy z dodatkami aż ładnie się wszystko połączy. Odstaw do ostygnięcia powstałą marynatę.
  • Dźgaj wieprza nożem bardzo gęsto. Natrzyj ostygniętą marynatą zostawiając jej trochę na malowanie podczas pieczenia. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Łopatkę przełóż na blachę odpowiedniej wielkości i polej marynatą. Wrzuć do piekarnika i piecz przez 20 minut bez przykrycia. Następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz polewając marynatą. Od czasu do czasu obracaj mięso. Piecz aż mięso będzie można łatwo podzielić widelcem na drobne kawałki.
  • Po upieczeniu, sos z blachy przelej na patelnię jeśli trzeba i zredukuj mniej więcej o połowę. Podziel mięso na włókna i wmieszaj zredukowany sos.

Media Noche

  • Rozgrzej patelnię grillową lub naleśnikową.
  • Bułki przetnij na pół i posmaruj cieniutko masłem wewnątrz.
  • Na każdej bułce ułóż dokładnie w tej kolejności: pikle, pieczoną łopatkę, szynkę i ser.
  • Uwaga: Pamiętaj by szynka była delikatna w smaku. Nie może to być mocno wędzona intensywna szynka bo zdominuje smak kanapki.
  • na patelnię wrzuć kawałeczek masła i połóż na nim kanapkę. Dociśnij bułkę ciężką patelnią, garnkiem lub jak to robią na Kubie, cegłą owiniętą w folię aluminiową. Musi być ściśnięta do około 1/3 swojej pierwotnej grubości.
  • Piecz kanapki przez 2-3 minuty z każdej strony. Ser musi się roztopić, a kanapka powinna być złocista z obu stron.
  • Upewnij się, że patelnia nie jest zbyt gorąca bo inaczej spalisz kanapki z zewnątrz, a ser nie zdąży się rozpuścić!
  • Przetnij każdą pod kątem na pół i podawaj na gorąco.
  • Uwaga:Pamiętaj by wszystkie składniki kanapki były w temperaturze pokojowej. Ser się ładnie rozpuści i mięso zdąży zagrzać, a bułki nie zdążą się spalić.
  • Uwaga: Możesz użyć innego pieczywa ale tylko o miękkiej skórce (bułki do hot-dogów, chleb tostowy) ale nie bagietki, które mają twardą skórkę!
  • Uwaga: Ser musi być miękki i tłusty by się ładnie rozpływał ale jednocześnie nie może się rozpuścić całkowicie i wyciekać z kanapki.
  • Uwaga: Dla podbicia smaku możesz posmarować połówkę bułki majonezem przed pieczeniem jednak ortodoksyjni Kubańczycy tego nie robią. Podobnie sprawa ma się w przypadku musztardy.