Media Noche – kubańska kanapka o północy.

0

kanapkaLudzie dzielą się na tych, którzy podjadają w nocy (szczególnie po powrocie z balu) oraz tych, którzy się do tego nie przyznają. Ja należę do grupy pierwszej czyli bezkompromisowo czyszczę lodówkę o dowolnej porze dnia czy nocy. Niezależnie od pory i poziomu zmęczenia, staram się by było to żarcie odpowiedniej jakości i nie zadowalam się byle kromką chleba z majonezem albo z ketchupem. Potrafię spędzić w kuchni pół godziny by przygotować sobie coś na ząb.

Idealną kanapką na te nocne godziny jest kubański wynalazek o nazwie Media Noche czyli właśnie północ… 😉 Oczywiście pod warunkiem, że składniki macie przygotowane wcześniej. Samo złożenie kanapki to sprawa prosta i przyjemna, a smak niepowtarzalny i bezsprzecznie wart grzechu… 😉

No ale do rzeczy.

Media Noche - kubańska kanapka o północy.
Autor: 
Typ Dania: Przekąska
Kuchnia: Kubańska
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
Dla osób: 4
 
Składniki
Bułki
  • 2 paczki suszonych drożdży
  • 200g białego cukru
  • 250ml ciepłej wody
  • 120g stopionego masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki soli
  • 600 - 700g mąki pszennej chlebowej
  • 1 jajko roztrzepane z 2 łyżeczkami ciepłej wody.
Pieczona wieprzowina
  • 2-3kg kawałek łopatki wieprzowej
  • 1 główka czosnku - około 10-15 ząbków
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziarenek pieprzu
  • 250ml świeżego soku z pomarańczy
  • 2 posiekane cebule
  • 2 łyżeczka suszonego oregano
  • 150ml oliwy z oliwek
Media Noche
  • 1 bułka z przepisu powyżej
  • 3 łyżeczki masła
  • 0,5 kg szynki gotowanej
  • 0,5 kg pieczonej wieprzowiny
  • 250g sera szwajcarskiego
  • 15 pokrojonych ogórków konserwowych
  • Jeśli lubisz pikantne dodaj plasterki jalapeno do każdej kanapki
Przygotowanie
Bułki
  1. W dużej misce rozmieszaj drożdże z 3 łyżkami cukru i 250ml ciepłej wody. Ustaw w ciepłym miejscu i poczekaj aż drożdże zaczną pracować.
  2. Ubij dokładnie jajka. Dodaj je do drożdży. Wsyp resztę cukru, sól i wlej stopione masło.
  3. Używając miksera z hakiem do ciast drożdżowych najpierw na wolnych obrotach zacznij zarabiać ciast dodając mąkę po trochę. Po dodaniu całej mąki zwiększ obroty i wyrabiaj ciasto aż zacznie odchodzić od ścianek misy.
  4. Wyłóż wyrobione ciasto na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiaj ręcznie aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne - około 10 minut. Uformuj z ciasta kulę i włóż do obsypanej mąką misy. Posyp mąką z góry i przykryj folią do pakowania żywności by ciasto nie wyschło podczas wyrabiania. Odstaw do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość - około 2 godzin. Ciasto w tej postaci możesz też zamrozić tylko pamiętaj by przed przystąpieniem do kolejnych etapów doprowadzić ciasto do temperatury pokojowej.
  5. Po wyjęciu wyrośniętego ciasta odgazuj je kilkukrotnie uderzając lub szybko zarabiając ręcznie. Podziel ciasto na bułki i uformuj je układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na jakąś godzinę.
  6. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni.
  7. Pomaluj bułki glazurą z roztrzepanego z wodą jajka. Piecz aż będą złociste, około 25-30 minut. Po upieczeniu wyciągnij i wystudź na kratce. Podczas gdy są jeszcze gorące pomaluj je roztopionym masłem.
Pieczona wieprzowina
  1. W moździerzu utrzyj pastę z czosnku, soli i pieprzu. Wymieszaj z sokiem z pomarańczy, cebulą i oregano. zostaw w temperaturze pokojowej na około 30 minut.
  2. W rondlu rozgrzej oliwę do mniej więcej 100 stopni. Zdejmij oliwę z ognia i wmieszaj energicznie sok z pomarańczy z dodatkami aż ładnie się wszystko połączy. Odstaw do ostygnięcia powstałą marynatę.
  3. Dźgaj wieprza nożem bardzo gęsto. Natrzyj ostygniętą marynatą zostawiając jej trochę na malowanie podczas pieczenia. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  5. Łopatkę przełóż na blachę odpowiedniej wielkości i polej marynatą. Wrzuć do piekarnika i piecz przez 20 minut bez przykrycia. Następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz polewając marynatą. Od czasu do czasu obracaj mięso. Piecz aż mięso będzie można łatwo podzielić widelcem na drobne kawałki.
  6. Po upieczeniu, sos z blachy przelej na patelnię jeśli trzeba i zredukuj mniej więcej o połowę. Podziel mięso na włókna i wmieszaj zredukowany sos.
Media Noche
  1. Rozgrzej patelnię grillową lub naleśnikową.
  2. Bułki przetnij na pół i posmaruj cieniutko masłem wewnątrz.
  3. Na każdej bułce ułóż dokładnie w tej kolejności: pikle, pieczoną łopatkę, szynkę i ser.
  4. Uwaga: Pamiętaj by szynka była delikatna w smaku. Nie może to być mocno wędzona intensywna szynka bo zdominuje smak kanapki.
  5. na patelnię wrzuć kawałeczek masła i połóż na nim kanapkę. Dociśnij bułkę ciężką patelnią, garnkiem lub jak to robią na Kubie, cegłą owiniętą w folię aluminiową. Musi być ściśnięta do około ⅓ swojej pierwotnej grubości.
  6. Piecz kanapki przez 2-3 minuty z każdej strony. Ser musi się roztopić, a kanapka powinna być złocista z obu stron.
  7. Upewnij się, że patelnia nie jest zbyt gorąca bo inaczej spalisz kanapki z zewnątrz, a ser nie zdąży się rozpuścić!
  8. Przetnij każdą pod kątem na pół i podawaj na gorąco.
  9. Uwaga:Pamiętaj by wszystkie składniki kanapki były w temperaturze pokojowej. Ser się ładnie rozpuści i mięso zdąży zagrzać, a bułki nie zdążą się spalić.
  10. Uwaga: Możesz użyć innego pieczywa ale tylko o miękkiej skórce (bułki do hot-dogów, chleb tostowy) ale nie bagietki, które mają twardą skórkę!
  11. Uwaga: Ser musi być miękki i tłusty by się ładnie rozpływał ale jednocześnie nie może się rozpuścić całkowicie i wyciekać z kanapki.
  12. Uwaga: Dla podbicia smaku możesz posmarować połówkę bułki majonezem przed pieczeniem jednak ortodoksyjni Kubańczycy tego nie robią. Podobnie sprawa ma się w przypadku musztardy.