Śledzie solone w sosie musztardowym

0

Śledzie to jedne z moich ulubionych ryb. W końcu mieszkam nad morzem i sam dostęp do świeżych i dobrze przygotowanych śledzi do czegoś zobowiązuje. Zgodnie z tym co mi wskazuje dietetyk, muszę jeść całkiem sporo morskich ryb (Omega-3), a śledzie solone są idealne, bo bardzo szybko się je przygotowuje (nie ma przy nich tyle pracy, co przy wędzonej makreli).

Trzeba się postarać, żeby znaleźć dobrego dostawcę śledzi, nawet w Gdyni rozrzut jest olbrzymi – te sprzedawane w małych plastikowych wiaderkach, w marketach i dyskontach są niestety bardzo słabe, prawie sama sól, nienajlepszy smak. Za to w dobrych sklepach rybnych można znaleźć śledzie solone na wagę, które są tak przyrządzone, że prawie nie trzeba ich płukać, tylko można od razu przyprawiać i zajadać. Są dość delikatne i nie dominują absolutnie całego smaku potrawy. Jeśli jesteś z okolic Trójmiasta to z ręką na sercu polecam śledzie ze sklepów Gadus. Zresztą nie tylko te śledzie u nich kupuję.

Śledzie do przepisu wymoczyłem żeby pokazać co i jak, bo większość kupionych śledzi jednak trzeba tak przygotować.

Śledzie solone w sosie musztardowym
Autor: 
Typ Dania: przekąska, ryby
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
Dla osób: 2
 
Śledź w sosie musztardowym
Składniki
  • 300g śledzi
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • ½ łyżeczki płatków chilli
  • 15ml soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki oliwy
  • Sól
  • 1 łyżeczka melasy z karobu (chleba świętojańskiego)
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • Ocet jabłkowy
Przygotowanie
  1. Śledzie najlepiej namoczyć przez noc w mleku. Chyba, że kupisz faktycznie pyszne śledzie, które wystarczy opłukać i można jeść.
  2. Pokrój śledzie w małe kawałki.
  3. Pozostałe składniki trzeba przez chwilę mieszać w miseczce, aż oliwa się połączy z resztą i powstanie gładki sos.
  4. Polać śledzie sosem i wymieszać.
  5. Gotowe, smaczne i zdrowe 🙂