Wytrawne babeczki do wódeczki.

0

Wytrawne babeczki do wódeczki

Odwiecznym problemem podczas organizacji wszelkich spotkań rodzinnych i imprez z przyjaciółmi jest przygotowanie menu, które zadowoli wiele osób. Wymusza to przygotowanie wielu dań w niewielkiej ilości. Dobrze byłoby także, by dania te dały się łatwo dzielić na porcje. Pamiętać też warto, by potrawy nie wymagały ekwilibrystycznych sztuczek oraz wymiany zastawy co pół godziny. W związku z tym wszelkie przystawki idealnie odpowiadają na te wymagania. Są czasem pracochłonne, ale zdecydowanie warto poświęcić ten czas wcześniej, by podczas imprezy móc bawić się z gośćmi zamiast siedzieć w kuchni. Tym bardziej, że coraz więcej produktów dostępnych na rynku ułatwia nam tą pracę.

Dziś proponuję wytrawne babeczki z różnymi nadzieniami. Babeczki można upiec oczywiście samemu z kruchego ciasta jednak jak to kiedyś ktoś mi powiedział, mam za gorące dłonie na kruche ciasto. W związku z tym z radością przyjąłem wszelkiego rodzaju formy waflowe jakie się pojawiły na rynku. Ułatwiają pracę i zapewniają bardzo apetyczną formę podania wszelkich przekąsek.

Wytrawne babeczki do wódeczki.
Autor: 
Typ Dania: Przekąska
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
Dla osób: 4
 
Babeczki z tuńczykiem i twarożkiem chrzanowym.
Składniki
  • 1 puszka tuńczyka w oleju (nie w sosie własnym)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majonezu
  • 100g twarogu
  • 1 łyżeczka chrzanu tartego, może być ze słoiczka ale bez dodatków.
  • Kilka gałązek koperku.
Przygotowanie
  1. Tuńczyka odsącz z oleju, i rozdrobnij widelcem.
  2. Jajko ugotuj na twardo.
  3. Pokrój jajko w drobniutką kostkę i dodaj do tuńczyka.
  4. Dodaj majonez i dopraw solą i pieprzem.
  5. Do osobnej miseczki dodaj twarożek i wymieszaj z chrzanem.
  6. Posiekaj koperek zostawiając kilka gałązek do dekoracji.
  7. Posiekany koperek wymieszaj z twarożkiem.
  8. Na każdą babeczkę nałóż tuńczyka i twarożek, całość udekoruj koperkiem.
Takie foremki dają Ci szerokie pole do popisu. Tuńczyka możesz zamienić na kawałki wędzonego łososia i uzyskasz całkowicie inną przystawkę zarówno pod względem smaku jaki estetyki.
Możesz na połowie babeczki położyć siekaną polędwicę wołową, doprawioną solą i pieprzem oraz wymieszaną z żółtkiem. W drugiej połówce połóż posiekanego drobno ogórka kiszonego i cebulkę. Otrzymasz oryginalnie podanego tatara.
Możesz wołowinę zamienić na pokrojonego w kostkę śledzia… Jak widzisz możliwości ogranicza tylko wyobraźnia kucharza i możesz w atrakcyjnej formie łączyć smaki, faktury, kolory. Baw się tym, a zaskoczysz swoich gości na pewno.
Do zdjęcia wykorzystałem foremki kupione w serwisie vifini.pl jednak możesz użyć dowolnych innych jakie uda Ci się kupić.