Wytrawne muffinki z szynką, serem i oliwkami

0


Wytrawne muffinkiUwielbiam jeść palcami. Wtedy jedzenie jakoś inaczej smakuje. I nie trzeba zmywać, jeśli przekąski są na jeden kęs. Właśnie kupiłam blachę na mini-muffinki i koniecznie musiałam ją przetestować. A że słodkiego ostatnio sporo było, tym razem coś wytrawnego. Babeczki świetnie nadają się na przyjęcia, a także na piknik, czy też na lunch poza domem.

Wytrawne muffinki z szynką, serem i oliwkami
Autor: 
Typ Dania: Przekąska
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
Dla osób: 48 sztuk
 
Składniki
  • 1 szklanka mąki pszennej zwykłej typ 550
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka
  • ⅓ szklanki oleju
  • 50 gram czarnych oliwek
  • 100 gram szynki konserwowej
  • 100 gram sera (ja dałam tartą mozzarellę, taką gotową z woreczka)
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 4 suszone pomidory
  • blaszka na 24 mini-muffinki
Przygotowanie
  1. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
  2. Zmieszać mąkę, proszek, sól. Dodać jaja, olej, mleko i musztardę. Dokładnie wymieszać łyżką. Oliwki i szynkę drobno posiekać. Suszone pomidory zamoczyć, opłukać z soli i również drobno posiekać. Dodać do ciasta razem z tartym serem i dokładnie wymieszać.
  3. Blachę wyłożyć papilotkami. Każdą wypełnić do ¾ wysokości. Piec 20 min w 180 stopniach. Jeśli masz blaszkę na 12 muffinek, trzeba je piec 25-30 min.
  4. Można podawać na ciepło lub na zimno.