Kapusta modra z żurawinami i porem

0

Naprawdę nie wiem jak to napisać, więc chyba po prostu: bardzo mnie cieszy, kiedy prosicie o jakieś konkretne przepisy i pomysły. Tak się składa, że (trochę stereotypowo, ale jednak…) na stronie prowadzonej przez kilku gotujących facetów jest sporo mięsnych przepisów 😉 O ile bez mięsa bym się nie obył, podobnie jak Bartes, o tyle bez warzyw też bym się nie obył – w przeciwieństwie do Bartesa 😉 I Wy również pytacie o dania bez mięsa, tak więc, na specjalną prośbę, zapraszam na moją wersję kapusty modrej.

To jedno z moich ulubionych wcieleń kapusty (obojga kolorów), a dbając o walory smakowe i zdrowotne, nie gotuję jej żeby odlać wodę (i wszystko dobre papa!), tylko duszę tak, aby wszystko co smaczne i dobre zostało w potrawie. No i w dość specjalny (ale łatwy) sposób traktuję cebulę i pora, co na końcu przekłada się na bardzo dobry smak. Więc zaczynamy.

Kapusta modra z żurawinami i porem
Autor: 
Typ Dania: wegetariańskie
Kuchnia: polska
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
Dla osób: 4
 
Czerwonej kapusty chyba przedstawiać nie trzeba, czyli noże w dłoń i do roboty 🙂
Składniki
  • 1 mala czerwona kapusta
  • 1 kawalek pora
  • 1 cebula
  • 25g masla klarowanego
  • 30ml wina czerwonego wytrawnego
  • 15ml sos sojowy
  • 15-20ml melasy z karobu
  • coś do osłody np. stewia, ksylitol, słodzik lub cukier
  • 5 ml oleju sezamowego
  • 40-50 ml octu jabłkowego
  • 30 ml soku z żurawiny (ja używam niezagęszczanego z samych żurawin)
  • ok 350-400ml wody (2 szklanki)
  • ½ startego jabłka
  • sól, pieprz
Przygotowanie
  1. Na start trzeba oczywiście poszatkować kapustę. Ja używam noża - wychodzi mi to szybciej niż z rozkładaniem i myciem robota kuchennego, ale użyj dowolnych tricków, byle kapustę poszatkować 😉
  2. Poszatkowaną kapustę można zacząć dusić w garnku (jak widać na zdjęciu 1 mała kapusta prawie wypełniła 4 litrowy garnek) i dodać do niej wina, sosu sojowego, czegoś do osłody (równowartość ok 2 łyżeczek cukru), octu jabłkowego i soku z żurawiny oraz wody.
  3. Wody należy dodać tyle, żeby kapusta się nie przypalała tylko cały czas dusiła. Gotujemy to przez ok 20-25 min na niezbyt dużym ogniu.
  4. W czasie kiedy w garnku dusi się kapusta, trzeba się zająć głównym smaczkiem - czyli karmelizowanym porem i cebulą.
  5. Cebulę i pora kroimy w talarki i podsmażamy na maśle, a kiedy trochę zmiękną dodajemy melasy z karobu i chwilę smażymy. Taką słodką cebulę i pora dodajemy pod kloniec gotowania do kapusty.
  6. Wtedy też kropimy wszystko olejem sezamowym, którego nie powinno się podgrzewać, mieszamy i można podawać.
  7. Smacznego!
W dalszej kolejności „zamówień” są jeszcze zupy (w tym kremy oraz ostra wersja pomidorówki) i kilka innych 😉 Bardzo dobrze, będzie co robić!