Mało czasu na gotowanie? To super szybka sałatka – tuńczyk i biała fasola!

0

Są takie chwile, ostatnio coraz częściej, kiedy brakuje czasu na kuchenną twórczość. Dosłownie trzeba wpaść do kuchni, spędzić tam kilka(naście) minut i wypaść z czymś smakowitym. Tak powstała moja prosta wersja sałatki z tuńczyka i białej fasoli.

W wersji „pełnia szczęścia i pełna kontrola” możesz oczywiście namoczyć fasolę przez godzinę czy dwie i ją ugotować, ale przyznaję się, że robiłem tę sałatkę w noc przed Sylwestrem, co dało mi do myślenia, czy na pewno mam czas. Tym sposobem skończyło się na tuńczyku z puszki (wybrałem taki z oliwą z oliwek, jest jednak lepszy, niż te w mieszaninie „olejów roślinnych”) i białej fasoli z puszki (wybrałem fasolę Cannellini).

Mało czasu na gotowanie? To super szybka sałatka - tuńczyk i biała fasola!
Autor: 
Typ Dania: sałatka, przystawka
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
Dla osób: 4
 
2 główne składniki, trochę cebuli, oliwy, przyprawy i smacznego! 🙂
Składniki
  • 1 puszka tuńczyka (najlepiej z oliwą z oliwek), ok 120 g ryby, jeśli chcesz bardziej wyraźny smak użyj 2 puszek
  • 1 puszka białej fasoli, ok 250 g fasoli
  • 1 lub ½ czerwonej cebuli
  • 40-50 ml (3 łyżki) oliwy z oliwek lub oleju lnianego
  • 10-15 ml (1 łyżka) octu winnego czerwonego (do smaku)
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie 2-3 łyżki sosu pomidorowego
Przygotowanie
  1. Prościej się nie da - odsącz fasolę i tuńczyka z zalewy w puszcze.
  2. Połącz tuńczyka i fasolę w misce.
  3. Posiekaj w pierścienie cebulę, bardzo cienko. Jeśli lubisz wyraźny smak użyj całej cebuli, jeśli wolisz łagodniejszą wersję to pół lub jedną małą cebulę.
  4. Dodaj oliwę lub olej, sól i pieprz do smaku oraz powoli dodawaj ocet winny sprawdzając smak. To nada odrobiny kwaskowatości. Możesz też użyć soku z cytryny - polubią się z rybą.
  5. Opcjonalnie możesz też dodać do smaku trochę sosu pomidorowego lub przecieru.
  6. Sprawdź czy niczego nie brakuje i ew. dopraw do smaku.
  7. Smacznego!