Sałatka ziemniaczana Twoich marzeń.

0

Sałatka ziemniaczana Twoich marzeń

Ziemniaki to bardzo wdzięczne warzywa. Można z nich wyczarować tysiące potraw. Idealnie pasują jako przystawka, ale też super sprawdzają się jako podstawa dania. Podawać je można na ciepło i na zimno. Dziś proponuję wersję na zimno w formie sałatki. Pomimo dość neutralnego smaku ziemniaków, ta sałatka dzięki dodatkom ma swój charakter i na pewno przypadnie Ci do gustu.

Sałatka ziemniaczana Twoich marzeń.
Autor: 
Typ Dania: Przekąska
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
Dla osób: 4
 
Składniki
  • 5 średnich ziemniaków najlepiej typ A, ewentualnie AB czyli ziemniaki twarde, sałatkowe.
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 jajko
  • 1 nieduża cebula czerwona
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej gruboziarnistej
  • 1 łyżka majonezu
  • Sól i pieprz
Przygotowanie
  1. Ziemniaki wyszoruj dokładnie i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie.
  2. Paprykę opal nad palnikiem albo w piekarniku w temperaturze 200-220 stopni aż skórka będzie przypalona. Wyjmij paprykę do miski i szczelnie przykryj miskę folią. Odstaw do wystygnięcia.
  3. Jajko ugotuj na twardo.
  4. Wystudzone ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę o boku około 1,5cm.
  5. Paprykę, ogórka, cebulę i jajko pokrój w drobną kostkę i dodaj do ziemniaków.
  6. Dodaj musztardę i majonez oraz dopraw do smaku solą i dużą ilością pieprzu.
  7. Delikatnie wymieszaj dokładnie i przykryj miskę folią spożywczą.
  8. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny aby smaki się połączyły.
  9. Smacznego!
Dla podkręcenia smaku możesz dodać chilli albo jalapeno, jeśli lubisz bardziej wytrawne smaki możesz dodać kapary, a jeśli delikatne to dodaj pomidory suszone w oliwie. Kombinuj, sprawdzaj, eksperymentuj i traktuj ten przepis jako bazę, a za każdym razem otrzymasz nową odsłonę tej sałatki. Podaj ze śledziem albo do mięs na zimno.