Kolczasta awanturka, czyli twaróg, makrela i kiwano

0

Awanturka z twarogu z makrelą i kiwano

Uwielbiam twaróg i pasty twarogowe. Ryby też. I eksperymenty w kuchni. Skoro już Baca obdarował mnie kiwano, które smakują trochę jak świeże ogórki z dodatkiem cytryny, to trzeba było spróbować.

Od razu napiszę, że kiwano można spokojnie zamienić właśnie ogórkiem, więc jest to przepis łatwy i z dostępnych produktów.

W moich okolicach pastę twarogową z rybą zwą „awanturką”. Słyszałem różne historie na temat znaczenia, ale przyjmę, że jak twaróg z rybą w postaci pasty to właśnie awanturka 😉

Przyprawy i poziom doprawienia to oczywiście kwestia upodobań. Ja sypałbym ostrego chili jak szalony, ale później musiałbym wszystko zjeść sam… właściwie… to przecież nie jest zły plan! 😉

Postanowiłem podać pastę w wydrążonych owocach kiwano, bardzo dobrze to wygląda i można zaskoczyć gości podając w ten sposób. Jeśli dołożyć do tego pyszne tosty lub np. kanapeczki z pomidorami koktajlowymi to przekąską jak znalazł.

Kolczasta awanturka, czyli twaróg, makrela i kiwano
Autor: 
Typ Dania: Śniadanie, przekąska
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
Dla osób: 3
 
Proste i szybkie, najwięcej czasu zajmie Ci obranie ryby i przeciśnięcie kiwano przez sito. A jeśli użyjesz ogórka, to śniadanie masz raz-dwa 😉
Składniki
  • 250g twarogu półtłustego
  • 1 wędzona makrela (ok 240-250g)
  • 1 kiwano (można zastąpić świeżym ogórkiem i odrobiną soku z cytryny)
  • 1 nieduża cebula
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka bazylii liofilizowanej lub kilka liści świeżej
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz
  • koperek do posypania
  • opcjonalnie chili, przecier pomidorowy lub ketchup jeśli lubisz
Przygotowanie
  1. Gotuję jajka na twardo.
  2. Kiwano kroję na pół, łyżeczką wydobywam pestki i miąższ na sito. Połówki kiwano wydrążam łyżeczką, żeby powstały z nich miseczki. Przydadzą się później, żeby zaskoczyć sposobem podania.
  3. Miąższ kiwano można przecierać przez sito łyżką (jak na zdjęciu, wersja dla cierpliwych), użyć wyciskarki do owoców (niestety nie mam w domu), lub metodą naszych babć, przelać na wyparzony materiał, zawinąć i wycisnąć. Ja tak zrobiłem i poszło najszybciej.
  4. Kiwano można oczywiście zastąpić świeżym ogórkiem, wystarczy pokroić i dodać do reszty składników.
  5. Cebulę siekam dość grubo, bo i tak trafi do miksera.
  6. Rybę obieram dokładnie i razem z twarogiem wrzucam do miksera. Dokładam kiwano, przyprawy i miksuję na pastę. Miąższ z kiwano to właściwie sok, więc nie trzeba już dodawać np. jogurtu.
  7. Jajko kroję w kostkę na krajalnicy i wrzucam do pasty twarogowej, całość mieszam łyżką.
  8. Wypełniam połówki kiwano pastą twarogową, posypuję koperkiem i podaję. Na śniadanie z chlebem pełnoziarnistym.
  9. Smacznego i na zdrowie!