Nocny chleb żytni dla zabieganych

6

Chleb żytni nocny na drożdżachUwielbiam domowy chleb. Nie mam maszyny do chleba, piekę w zwykłym gazowym piekarniku. Przeważnie chleb piekę w weekend w większych ilościach, potem kroję na maszynie, zamrażam i wyciągam po kilka kromek. Czasami bywają dni, gdy wieczorem otwieram zamrażarkę, a tam chleba nie ma! Aby upiec chleb drożdżowy, potrzeba kilku godzin (zwykły, pszenny chleb wyrasta 2,5 godziny, do tego 40 minut w piecu), więc zaczynanie zabawy w piekarza o godzinie 23 nie wchodzi w grę.

Już parę razy natknęłam się na przepisy, gdzie chleba nie trzeba wyrabiać, zostawia się go na noc. Co więcej, wyrasta w lodówce. Trochę to sprzeczne z logiką, bo przecież jesteśmy nauczeni, że drożdże potrzebują ciepła. Postanowiłam poeksperymentować i tym razem użyłam mąki żytniej (żurkowej, typ 1200). Chleb żytni ma zupełni inny smak niż pszenny, bardzo go lubię. Chleb według poniższego przepisu jest wilgotny i bardzo smaczny.

Nocny chleb żytni dla zabieganych
Autor: 
Typ Dania: pieczywo
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
Dla osób: 850 gram
 
Składniki
  • 500 g mąki żytniej żurkowej typ 1200
  • 500 ml wody w temperaturze pokojowej
  • 12 g suszonych drożdży (ok. 1½ opakowania)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soli
  • podłużna foremka do chleba o pojemności 2 litry
Przygotowanie
  1. Drożdże wsypujemy do wody, dodajemy cukier i mieszamy.
  2. Mąkę z solą wsypujemy do miski. Dolewamy wodę z drożdżami i dokładnie mieszamy przy pomocy łyżki.
  3. Podłużną foremkę smarujemy olejem. Wykładamy do niej ciasto. Wierzch wygładzamy mokrą dłonią. Ciasto powinno sięgać maksymalnie do połowy wysokości foremki. Foremkę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc (min. 6 godzin).
  4. Rano wyciągamy foremkę z lodówki, ostrożnie odkrywamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej na godzinę. Nie potrząsamy formą, żeby ciasto nie opadło. Ciasto powinno wypełniać formę prawie po sam brzeg. I bardzo dobrze, bo w piekarniku już nie urośnie,
  5. Formę wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Gdy piekarnik osiągnie 180 stopni, pieczemy chleb 50 min. Sprawdzamy patyczkiem. Jeśli ciasto się lepi, zostawiamy jeszcze dodatkowe 5-10 min.
  6. Po upieczeniu zostawiamy chleb w foremce do wystygnięcia.
Jeszcze kilka słów o formie do ciasta, drożdżach i mące.

Powyższa ilość składników jest idealna do foremki o pojemności 2 litry. Jeśli nie masz pewności, jaką pojemność ma Twoja forma, wlej do niej wody po brzegi i przelej do naczynia z miarką.

Do ciasta lepiej użyć drożdży suszonych. Na świeżych drożdżach ciasto aż tak dobrze nie wyrasta. Jeśli chcesz użyć drożdży świeżych, dodaj dwa razy więcej niż suszonych.

Na próbę zamiast dać 500 gram mąki żurkowej typ 1200 dałam 350 gram mąki żytniej pełnoziarnistej tym 2000 i 150 gram żurkowej typ 1200. Chleb wyszedł bardzo kleisty. Dlatego pozostaję przy mące żurkowej typ 1200.

  • Olga

    Dzięki! Jutro sprawdzam. To mój pierwszy w życiu chleb, ale tytuł „dla zabieganych” mnie przekonał:-)

  • Mòj znajomy zawsze żytni piecze na zakwasie, ale w noc zakwasu się nie zrobi 🙂

    • Na zakwasie mój ulubiony. Ale dokładnie tak, jak się zakwas zamorduje (zdarzyło mi się), a chleba nie ma, to nocna opcja z drożdżami ratuje sytuację. A przecież nie każdy będzie chciał dokarmiać zakwas cały czas.

  • Jagoda

    Dlaczego do zimnego piekarnika? We wszystkich przepisach jest nagrzany więc to dla mnie nowowść

  • Renata

    Mam świeże drożdze ,ile mam dodać????????????