Jajka zapiekane w bekonie – śniadanie u Luke’a

0

sniadanie_u_luke_

Stało się – Bartes zapowiedział, że w końcu odwiedzi Trójmiasto, więc musiałem podjąć wyzwanie i przygotować śniadanie godne tego słynnego mięsożercy. Który dodatkowo „o jajkach wie wszystko” 😉

Wybór padł na jajka z bekonem pieczone w formie do muffinów. W sumie bardzo proste (chwila przygotowań, a potem robi się samo – więc jest czas na zaparzenie kawy), a wygląda… palce lizać. Zwłaszcza jak ktoś się rzuci z łapami do gorącej blachy na sam widok, co nie Bartes? 😉

Jajka zapiekane w bekonie
Autor: 
Typ Dania: Śniadanie
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
Dla osób: 3
 
Jajka i pieczony bekon. Wybierz do tego swój ulubiony sos i tosty i delektuj się
Składniki
  • 6 jajek
  • 6 plastrów bekonu, boczku lub szynki długo-dojrzewającej
  • kilka kromek chleba (żeby wyciąć 6 kółek)
  • cebula
  • słodka papryka
  • sól, pieprz
  • masło klarowane
Przygotowanie
  1. Cebulę siekam w kostkę.
  2. Piekarnik nagrzewam do 180 st.
  3. Foremki do muffinów lekko smaruję masłem.
  4. Z chleba, przy pomocy szklanki, wycinam 6 kółek o średnicy dna foremki od muffinów. Uwaga: w silikonowych foremkach tak nie wychodzi.
  5. Na patelni, w międzyczasie, podsmażam posiekaną cebulkę na maśle i dodaję do niej pół łyżeczki słodkiej papryki i szczyptę soli.
  6. Kółka z chleba lądują na dnie foremek.
  7. Boki foremek wykładam plastrem bekonu lub boczku.
  8. Podsmażoną cebulę wkładam łyżeczką do foremek na chleb - ok. 1 łyżeczki na foremkę.
  9. Do tego wbijam po 1 jajku.
  10. Posypuję solą i pieprzem.
  11. Wstawiam formę do nagrzanego piekarnika na ok. 180 st. Ja mam piekarnik gazowy, trzeba co jakiś czas zaglądać, żeby jajka nie zrobiły się całkiem ścięte na twardo.
  12. Wyciągnąć z piekarnika, odpędzić łakomczuchów, podać i zajadać 🙂
  13. Smacznego