Jajko sadzone na szpinaku

0

Jajko sadzone na szpinaku

Czasem człowiek się spieszy i zamiast stać w kuchni woli na prędziutko przygotować śniadanko i wracać do łóżka. Oczywiście szybko nie oznacza, że musi to być chleb z majonezem. W kilka minut można przygotować przepyszne śniadanie, które nie tylko będzie smaczne ale i zdrowe i da Ci energię na całe przedpołudnie. Nie bój się szpinaku bo w tej kompozycji polubisz go bardzo nawet jeśli do tej pory znaliście się tylko z zamierzchłej przeszłości, która do dziś wywołuje u Ciebie dreszcze.

Jajko sadzone na szpinaku.
Autor: 
Typ Dania: Śniadanie
Kuchnia: 2
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
 
Składniki
  • 1 paczka młodego szpinaku
  • 4 jajka
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie
  1. Na sporej patelni rozgrzej masło i wrzuć na nie drobno posiekany ząbek czosnku.
  2. Po około minucie wrzuć na patelnię szpinak i wymieszaj z masłem.
  3. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
  4. Dosłownie po 1 minucie szpinak jest gotowy i możesz uformować z niego 4 gniazdka w które wbij jajka. Patelnię przykryj pokrywką
  5. Kiedy białko jest ścięte, a żółtko kremowo płynne wyłóż na talerze i natychmiast podawaj.
  6. Idealnie smakuje z grubo krojoną pajdą świeżego, pachnącego chleba z chrupiącą skórką, posmarowanego masłem.
  7. Dwa plastry pomidora też nie będą bez sensu choć traktuj to jako dodatek opcjonalny.
  8. Smacznego.