Kolorowe omlety z płatkami owsianymi – śniadanie na diecie

4

omlet

Rozpiska produktów od dietetyka, zawsze oznacza, że jajek mi nie zabraknie. A ponieważ jajka uwielbiam w każdej postaci, to bardzo mi to pasuje. I tak wymyślam kolorowe wersje omletów z płatkami owsianymi. To ulubione śniadanie mojego syna, moje właściwie też 🙂

Czasem używam barwników spożywczych, działają zarówno sypkie, jak i żelowe. Można też próbować barwić przyprawami i produktami (np. kurkumą, lub miksowanym szpinakiem) ale to w wersji wytrawnej.

Mój syn jeszcze nie przekonał się do „zepsutego, zielonego sera, fuuuuj” więc dla niego omlet jest z samymi owocami 😉 Nic na siłę.

5.0 from 2 reviews
Kolorowe omlety z płatkami owsianymi
Autor: 
Typ Dania: Śniadanie
Kuchnia: dietetyczne
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
Dla osób: 1
 
Dobra dieta nie jest ani nudna, ani mało sycąca. A do tego jest smaczna i ma jaja 😉
Składniki
  • 3 jajka
  • 10-12 łyżeczek płatków owsianych górskich lub zwykłych (nie błyskawicznych)
  • 1 łyżeczka kakao i/lub karobu (mączka chleba świętojańskiego)
  • szczypta cynamonu
  • opcjonalnie odrobina kardamonu
  • dla osłody stewia, ksylitol lub słodzik (co kto lubi)
  • opcjonalnie barwniki spożywcze dla zabawy z dzieciakami
  • 50g sera pleśniowego
  • 100g truskawek (świeże lub mrożone)
  • jabłko
Przygotowanie
  1. Najpierw płatki owsiane, z kakao (lub karobem), cynamonem i kardamonem mielę w młynku. Odstawiam taką "mąkę" na bok.
  2. Jajka ubijam ręcznym blenderem tak żeby były jak najbardziej puszyste. Oczywiście nie wyjdzie z tego piana jak z samych białek, można ubić osobno białka i dodać do nich ubite żółtka. Ale przyznaję się szczerze - rano mam apetyt większy od cierpliwości i liczy się czas 😉
  3. Do ubitych jajek dodaję zmielone płatki i ew. dosładzam.
  4. Patelnię rozgrzewam i spryskuję olejem w sprayu.
  5. Połowę jajek z płatkami wylewam na rozgrzaną patelnię.
  6. Kiedy omlet przestanie być płynny (zależy od patelni i temperatury), ostrożnie przewracam go na drugą stronę i przez 1-2 min podsmażam. W tym momencie można też ułożyć ser, na usmażonej już stronie omleta i przykryć na te 2 minuty pokrywką - wtedy ser się ładnie rozpuści.
  7. Jeśli - tak jak ja - kroiliście ser w czasie smażenia, to teraz trzeba wyłożyć pierwszego omleta na talerz i ułożyć na nim ser. Póki omlet ciepły 😉
  8. Smażę drugiego omleta i kiedy będzie gotowy, przykrywam nim ser.
  9. Dla dziecka robię wersję jedno warstwową, bez sera, bo niestety nie lubi. Jeszcze nie 😉
  10. Owoce miksuję (zamrożone truskawki po zmiksowaniu tworzą cudowny sorbet - robię tak nawet latem, z truskawek zamrożonych dzień wcześniej).
  11. Jabłka można opcjonalnie pokroić i podsmażyć (bez cukru) lub zmiksować świeże.
  12. Owocami polewam i dekoruję omlet.
  13. Można w ten sposób przygotować sobie zdrowe śniadanie, które wygląda jak tort. Dzieciaków nie trzeba długo przekonywać. Co tam dzieci - dorośli się przepychają kto pierwszy! 🙂
  14. Smacznego!
  • Na monitorze wyglądają lepiej niż rzucone na ścianie w piwnicy 🙂

    • Luke

      Ojej, pamiętaj, że nie wolno rzucać jedzeniem o ścianę! 🙂 No chyba, że obraz jedzenia z projektora 😉

  • Mój mąż miał rację polecając mi tę stronkę. Świetny blog. Będę tu częściej zaglądała szukać kuchennych inspiracji.

    • Luke

      Zapraszam częściej i pozdrowienia dla męża! 🙂