Pasta twarogowa z orzechami i ziołami prowansalskimi

0

Pasta twarogowa z orzechami i ziołami prowansalskimi

Bardzo lubię wszelkie twarogi, pasty i białe sery. Bardzo niewiele potrzeba, żeby przygotować z nich coś pysznego. W zasadzie im mniej się kombinuje tym lepiej, bo dobrze grają z różnymi przyprawami (może być słodko, słono, na ostro, jak chcemy), wystarczy tylko dobrze dobrać kilka dodatków i już można cieszyć się nietypową kanapką.

Pasta twarogowa z orzechami i ziołami prowansalskimi
Autor: 
Typ Dania: śniadanie, kolacja
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
Dla osób: 2
 
Bardzo szybka pasta z twarogu z dodatkiem ziół i orzechów
Składniki
  • 200g twarogu (najlepszy półtłusty, ale użyj jaki lubisz)
  • 30-40g jogurtu naturalnego
  • 30-40g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • świeży posiekany koperek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • opcjonalnie 1 łyżka oliwy z oliwek
  • opcjonalnie ½ szalotki lub małej cebuli
Przygotowanie
  1. Czosnek, koperek i orzechy trzeba posiekać. Czosnek bardzo drobno (można użyć praski do czosnku), orzechy dość grubo. Posiekany koperek (i pietruszkę) mam zawsze pod ręką - zamrożone w małych pojemniczkach, można ich bardzo szybko użyć.
  2. Umieścić wszystkie składniki w jednej misce i dokładnie wymieszać. Ja twaróg rozdrabniam widelcem. Rano jestem zbyt leniwy żeby wyciągać mikser lub maszynkę do mielenia i mielić twaróg. Takie rzeczy to przy serniku.
  3. Po wymieszaniu posmakuj czy czegoś nie dodać. Sól bardzo podkreśla smak tej pasty, ale oczywiście pamiętaj, że nadmiar soli szkodzi.
  4. Smacznego i na zdrowie! 🙂