Stara, dobra jajecznica.

0

Stara, dobra jajecznica

Jeśli chodzi o dania z jajek to mogę nieskromnie powiedzieć, że jestem ekspertem. Jajka uwielbiam w każdej postaci i za każdym razem przygotowując standardowe z pozoru danie bawię się dodając nowe smaki, faktury, konsystencje… Dzięki temu znane wszystkim dania nabierają charakteru i nowego wyrazu wprawiając w osłupienie znajomych. Czasami od razu potrafią wskazać nowe smaki czy składniki, czasem dopiero po dłuższej chwili wymieniają część przypraw, ziół czy nie znanych im wcześniej dodatków dania, które znali od wieków…

Dziś zajmiemy się jajecznicą. Każdy facet wie jak smakuje jajecznica na maśle, na bekonie, na szynce, na boczku… Czyli wszystkie jakie można znaleźć w karcie restauracji lub na szwedzkim stole podczas śniadań w hotelach. ;o) Oczywiście nie ma się co oszukiwać – nawet zwykła jajecznica przyrządzona własnoręcznie smakuje o niebo lepiej od tych jajecznic. Ja proponuję lekko ją wzbogacić o dodatkowe składniki, a zobaczycie, że to banalne w sumie danie może zaskoczyć niejednego.

Moje ulubione wersje to jajecznica na pomidorach oraz jajecznica na pieczarkach. Na koniec jednak dodamy kilka składników, które pokażą nową twarz jajecznicy… ;o)

Stara, dobra jajecznica.
Autor: 
Typ Dania: Śniadanie
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Razem: 
Dla osób: 2
 
Mówi się, że jajecznica to najprostsze danie na świecie, a jednak jadłem w życiu baaaardzo wiele jajecznic spapranych na całej linii… ;o) Po pierwsze jajka – kiedy wybierasz jajka popatrz na numer jaki wybity jest na pieczątce na jajku. Jeśli pierwsza cyferka to 3, to możesz jajko odłożyć na półkę i czmychaj z tego sklepu biegiem. 3 oznacza, że jajka są z chowu klatkowego… Nie mam serca dzielić się z Tobą wiedzą na temat tego jak taki chów wygląda. Poszukaj w necie, a ręczę że więcej takich jajek nie kupisz. Najlepsze jajka są z chowu wolnego lub ściółkowego oznaczone cyframi 1 i 2. Po drugie masło, jeśli dbasz o linię możesz zastąpić tłuszczem z wytopionego boczku… ;o))) Na pewno wzbogaci smak…
Składniki
  • 1 pomidor
  • 2 jajka
  • 2 kromki chleba – może być lekko czerstwy
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, maggi
  • 4 łyżki mleka
  • kawałek sera Gorgonzola
Przygotowanie
  1. Najpierw pomidora traktuję wrzątkiem i obieram ze skórki, następnie wycinam szypułkę i pomidora kroję w kostkę.
  2. Wrzucam pokrojonego pomidora na roztopione na patelni masło.
  3. Kiedy pomidor się dusi, zabieram się za przygotowanie jajek.
  4. Najpierw wybijam jajka do miseczki, dodaję mleko, sól i pieprz oraz maggi i mieszam dość intensywnie widelcem do uzyskania w miarę jednolitej masy.
  5. Chleb smaruję masłem, układam na nim drobne kawałki Gorgonzoli i wrzucam do piekarnika na 200 stopni, żeby się lekko zrumienił.
  6. Kiedy pomidory się rozpadną na patelni, wlewam do nich masę jajeczną i mieszam by połączyła się z pomidorami.
  7. Teraz w zależności od tego kto jaką jajecznicę lubi smażymy ją aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Ja osobiście lubię jajecznicę dość luźną i przesmażoną i zbyt suchą jajecznicę uważam za barbarzyństwo… Tak czy inaczej po chwili mamy gotową pyszną jajecznicę i gorące, chrupiące grzaneczki do niej.
Jajecznica na pieczarkach.
W zasadzie wystarczy zastąpić pomidory w poprzednim przepisie pieczarkami i mamy jajecznicę na pieczarkach… Oczywiście nie powinniśmy czekać aż nam się pieczarki rozpadną na patelni… ;o))) Sama jajecznica na pieczarkach jest warta grzechu ale ja proponuję jeszcze ją podrasować.

Po pierwsze do smażących się pieczarek dodajcie jedną pokrojoną w drobniutką kosteczkę papryczkę chilli. Doda jajecznicy charakteru, a przy okazji czerwone drobinki z żółtą barwą jajecznicy komponują się idealnie. Po drugie do masy jajecznej wkrojcie kilka plasterków sera Cammebert. Jego kremowa konsystencja i mleczny smak po pierwsze stanowią cudowny dodatek do jajek, po drugie kochają się z pieczarkami, po trzecie całość nabiera całkowicie nowego wyrazu. Na koniec, kiedy jajecznica jest już gotowa i kusząco dymi na talerzu, posyp całość szczypiorkiem.  Nada jej lekkości i wiosennego smaku. Tak przygotowana jajecznica może stanowić cudowne, energetyczne śniadanie ale może też zostać nałożona na chleb z masłem i przygotowana w formie drugiego śniadania do pracy, szkoły czy na piknik…

Tak czy inaczej nie bój się eksperymentować! Dodawaj swoje ulubione smaki, a zobaczysz jak wdzięczne potrafią być dania z jajek…